Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 200 g mlevenog maka
- 100 g šećera
- vanilin šećer, po ukusu
- 1 kašike rendane korice limuna
- 220 g kisele pavlake
- 1 srednje jaje
- 130 g otopljenog putera za premazivanje kore
- 50 g prezla
Pogledajte kako se pravi:
Recept za pitu sa makom:
Za pitu sa makom stavite mleveni mak, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu u veliku činiju i promešajte žičanom mutilicom. Umešajte kiselu pavlaku i jaje. Stavite jedan list kore za pitu na papir za pečenje, premažite puterom i pospite sa malo prezli. Preko njega stavite drugi list kore, premažite je puterom i pospite prezlama. Nastavite dok ne poređate 6-7 listova kora jednu preko druge.
Na 2⁄3 gornjeg lista rasporedite špahtlom fil od maka ostavljajući 1⁄3 površine bez punjenja. Savijte kore sa svake bočne strane ka unutra, za oko 2,5 cm, kako fil ne bi ispao dok se peče. Testo čvrsto urolajte i stavite šavom nadole na pleh obložen papirom. Premažite vrh štrudle otopljenim puterom.
Pecite na 180°C oko 35 minuta, dok ne porumeni. Izvadite pitu iz rerne, pospite je šećerom u prahu i ostavite da se ohladi pre sečenja. Možda ćete želeti da napravite i pitu sa šljivama i jabukama.
Pročitajte kako se pravi lenja pita sa jabukama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus