Sastojci:

Za testo:

  • 800 g brašna
  • oko 500 ml mlake vode (po potrebi)
  • 1 kašičica soli
  • prstohvat suvog kvasca
  • 1 kašika sirćeta
  • omekšani margarin ili omekšani puter za premazivanje (ili mast)

Za fil:

  • 2 praziluka
  • 500 g mlevenog mesa
  • začini (so i crni biber)

Recept za zelnik sa mesom:

Kako biste napravili ovu pitu, pomešajte brašno, so, kvasac i sirće u činiji i počnite postepeno da dodajte vodu i da mesite rukom. Prebacite testo na pobrašnjenu podlogu i umesite srednje mekano i nelepljivo testo. Voda se dodaje polako dok je potrebno, zavisi od brašna. Mesite testo najmanje 20 minuta, što duže mesite, to je testo bolje. Kada se pojave mehurići, testo je spremno.

Podelite ga na dva dela; jedan deo neka bude malo veći, biće za donju koru. Oba dela podelite na 6-7 loptica. Svaku lopticu spljoštite u obliku diska veličine tanjira i premažite otopljenom masnoćom, pa ih složite jedan preko drugog. Na poslednji disk se ne stavlja mast.

Pripremljeno testo stavite u frižider i ponovite postupak sa drugim delom. Ostavite u frižideru i u međuvremenu pripremite fil. Propržite seckani praziluk, pa dodajte mleveno meso, dobro propržite i na kraju posolite i pobiberite. Izvadite prvih nekoliko diskova testa, za prvu koru, iz frižidera i razvaljajte ga na veličinu pleha u kome pečete.

Stavite koru na nauljeni pleh, a krajeve ostavite da vise. Nanesite fil ravnomerno. Ponovite postupak sa drugim testom i stavite koru naboranu preko fila. Zatvorite ivice okretanjem u spiralnom obliku, ka unutra.

Odozgo poprskajte uljem i stavite da se peče na 200 stepeni oko pola sata ili dok se lepo ne ispeče. Nakon pečenja pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa servirajte. Možda ćete želeti da napravite i hrskavu pitu sa krompirom i spanaćem.

Pročitajte kako da napravite bogatu pitu sa karfiolom i mlevenim mesom

BONUS VIDEO

Instagram/eczdytincibulut Recept za pitu sa tikvicama koja se lako pravi

StvarUkusa