Sastojci:

  • 340 g putera, omekšanog
  • 230 g krem sira, omekšanog
  • 450 g šećera
  • 6 velikih jaja sobne temperature
  • 1 kašika vanilinog ekstrakta
  • 360 g brašna
  • ½ kašičice soli
  • šećer u prahu za posipanje
Savet plus:

Previše brašna će rezultirati suvim kolačem, pa koristite kuhinjsku vagu da biste ga izmerili. Ako nemate vagu, promešajte brašno u posudi, kašikom ga sipajte u mernu šolju i poravnajte vrh nožem. Kada dodate brašno, važno je da ne mešate testo previše, jer će se gluten previše razviti, što će rezultirati veoma gustim kolačem od krem sira. Ako vrh kolača počne da previše tamni tokom pečenja, pokrijte ga folijom do kraja pečenja. Čačkalice ponekad nisu dovoljno dugačke da dosegnu do sredine kolača, pa umesto toga možete koristiti drveni ražnjić da biste proverili da li je pečeno.

Recept za jednostavan kolač sa krem sirom:

Kako biste napravili ovaj kolač, prvo zagrejte rernu na 160°C. U velikoj posudi, mikserom mutite puter na srednjoj brzini dok ne postane penast, oko 2 minuta. Zatim dodajte krem sir. Mutite dok se dobro ne sjedini, oko 1 minut. Dodajte šećer i mutite smesu oko 2 minuta, dok ne postane penasta i veoma glatka.

Dok mutite na srednje niskoj brzini, dodajte jedno po jedno jaje, dobro muteći između svakog dodavanja. Dodajte vanilin ekstrakt i mešajte dok se ne sjedini. Dodajte brašno i so. Mešajte na maloj brzini samo dok se ne sjedini. Dobro poprskajte kalup za koh uljem. Ravnomerno rasporedite testo po kalupu i poravnajte vrh da biste stvorili ravnomerni sloj.

Pecite 75 do 80 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite kolač da se hladi u plehu 10 minuta, zatim ga prebacite na rešetku. Ostavite da se potpuno ohladi. Lagano pospite šećerom u prahu i servirajte ga sa svežim bobičastim voćem i šlagom. Možda ćete želeti da napravite i najukusniji kolač sa kiselom pavlakom i čokoladnim keksom, koji se ne peče.

Pročitajte kako se pravi jednostavni karamel kolač

BONUS VIDEO

Recept za sendvič kolačiće sa kokos filom Izvor: Recept za sendvič kolačiće sa kokos filom

StvarUkusa