Sastojci:
Za koru od kolača i bezea:
- 140 g putera, omekšanog
- 135 g šećera
- 4 velika jajeta, sobne temperature, razdvojena na žumanca i belanca
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 170 g brašna
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 0,25 kašičice fine morske soli, plus prstohvat za beze
- 60 ml mleka, sobne temperature
- 150 g šećera u prahu, plus još za posipanje
- 50 g seckanih badema, podeljenih
Za fil od šlaga:
- 415 ml guste slatke pavlake
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 340 g malina, podeljeno
Recept za rajsku tortu:
Kako biste napravili ovu tortu, prvo zagrejte rernu na 175°C. Namažite dva okrugla kalupa za torte prečnika 23 cm i obložite ih papirom za pečenje. Dno obložite krugom papira za pečenje, a stranice trakama papira za pečenje. Dodajte malo putera ispod traka gde se preklapaju da bi se spojile. U velikoj posudi, mutite puter i šećer na srednjoj brzini 1 minut. Umutite žumanca jedno po jedno i mutite da se sjedine sa svakim dodatkom, a zatim dodajte vanilu.
U posebnoj posudi, umutite brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte smesu od brašna u smesu od putera i mutite na niskoj brzini samo dok se dobro ne sjedini. Dok mešate, dodajte mleko i mešajte dok se ne sjedini. Podelite testo između pripremljenih kalupa i ravnomerno rasporedite gusto testo po dnu.
U posebnoj, veoma čistoj posudi za mešanje, dodajte belanca. Mutite na srednjoj brzini dok ne postanu penasta. Povećajte brzinu na jaku i dodajte prstohvat soli, a zatim postepeno kašikom dodajte šećer u prahu. Nastavite da mutite dok se ne formiraju glatki, sjajni, gusti i gotovo čvrsti vrhovi, 3-4 minuta. Podelite beze u dva kalupa, pa pospite kriškama badema odozgo.
Pecite na 175°C 30 minuta ili dok beze i bademi ne porumene. Beze neće biti potpuno suv. Izvadite iz rerne i ohladite kalupe na rešetkama do sobne temperature, a zatim prođite alatom za odvajanje kolača po ivicama da biste olabavili kolač i izvadite ga iz kalupa.
Nakon toga napravite fil. U velikoj posudi za mešanje, pomešajte hladnu gustu slatku pavlaku sa šećerom i vanilom. Mutite na srednjoj brzini 2 minuta dok ne počne da se zgušnjava, zatim povećajte na jaku brzinu i mutite još 2-3 minuta ili dok se ne formiraju čvrsti vrhovi – nemojte previše mutiti. Umešajte većinu malina (obavezno odvojite šaku za ukrašavanje).
Postavite donji sloj torte na poslužavnik za tortu sa beze stranom nagore i prekrijte ga šlagom od malina, ravnomerno ga raspoređujući po površini. Stavite sledeći sloj kore preko, sa beze stranom nagore. Lagano pospite šećerom u prahu i pospite odvojenim malinama. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najukusniju tortu od maka sa filom od limuna.
Pročitajte recept za mohito tortu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem