Sastojci:
Za patišpanj:
- 180 ml ulja
- 240 ml mlaćenice
- 4 velika jajeta
- 240 g šećera
- 2 kašičice ekstrakta limuna
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 475 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice sode bikarbone
- ¼ kašičice soli
- rendana korica od 3 limuna
- 3 kašike maka
Za krem od limuna:
- 160 ml sveže ceđenog soka od limuna
- 2 jajeta
- 4 žumanca
- 240 g šećera
- 120 g putera
- 1 kašičica vanilinog šećera
Za glazuru:
- 450 g krem sira, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 475 g putera, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 700 g šećera u prahu
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 1 kašičica ekstrakta limuna
- 1 kašika maka
Recept za tortu od maka:
Kako biste napravili tortu, prvo pripremite patišpanj. Zagrejte rernu na 177°C. Obložite tri pleha za torte prečnika 20 cm papirom za pečenje i poprskajte ih uljem. U velikoj posudi za mešanje pomešajte ulje, mlaćenicu, jaja, šećer i ekstrakte vanile i limuna. Mutite na srednjoj brzini 2 do 3 minuta, dok se jaja dobro ne umute. U posebnoj posudi pomešajte suve sastojke: brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Prosejte suve sastojke u vlažne sastojke i mešajte na srednjoj brzini oko 1 minut, samo dok se suvi sastojci ne sjedine.
Zatim dodajte koru limuna i mak i ponovo mešajte oko 20 sekundi, samo dok se ne sjedine. Testo ravnomerno rasporedite u tri pleha. Pecite u zagrejanoj rerni 23 do 25 minuta ili dok čačkalica ubačena u sredinu ne bude čista. Izvadite kore iz plehova i stavite ih na rešetku da se potpuno ohlade.
Nakon toga pripremite krem od limuna. Za krem, stavite jaja, žumanca i šećer u malu posudu. Energično mutite jaja i šećer 2 do 3 minuta, dok smesa ne postane gusta i bleda, a zatim dodajte limunov sok. Kuvajte ovu smesu na srednjoj vatri, stalno mešajući gumenom špahtlom, 4 do 5 minuta, dok se smesa ne zgusne do konzistencije slične pudingu. Potom ga skinite sa vatre i dodajte puter i ekstrakt vanile. Ostavite da se puter otopi, a zatim mutite dok krem od limuna ne postane gladak. Prekrijte krem plastičnom folijom da biste sprečili stvaranje filma na vrhu, a zatim ga stavite u frižider dok se potpuno ne ohladi.
Za glazuru od krem sira stavite omekšali puter u posudu i mutite mikserom mutite na jakoj brzini oko 5 minuta, dok puter ne postane pahuljast. Zatim dodajte omekšali krem sir i nastavite da mutite na velikoj brzini još 2 do 3 minuta, dok ne postane glatko. Dodajte šećer u prahu i ponovo mešajte još 2 do 3 minuta, dok glazura ne postane glatka. Na kraju dodajte ekstrakt limuna i mak i mešajte oko 30 sekundi, samo dok se ne sjedini. Stavite glazuru u frižider na 1 do 2 sata, da se zgusne.
Da biste sastavili tortu, prvo se uverite da su kore i krem od limuna potpuno ohlađeni. Koristeći dugački nazubljeni nož, pažljivo poravnajte vrhove svake kore. Namažite približno 1 ½ kašiku (22 ml) krema od limuna na svaki sloj kore i ravnomerno ga rasporedite špahtlom. Zatim dodajte obilnu količinu glazure od krem sira i ravnomerno je rasporedite po ivicama. Prebacite oko 240 g glazure u kesu za kolače sa velikim okruglim ili zvezdastim vrhom. Napravite prsten glazure oko ivice torte, ovo će zadržati krem od limuna unutra i sprečiti njegovo curenje. Dodajte približno 80 ml krema od limuna u sredinu, zatim prekrijte sledećim slojem kore i ponovite postupak.
Premažite vrh i stranice torte tankim slojem glazure, a zatim stavite tortu u frižider na 15 do 30 minuta. Kada se ohladi, preostalom glazurom prekrijte tortu. Ukrasite vrh kriškama limuna i jestivim cvećem, po želji. Stavite tortu u frižider na najmanje 1 sat pre serviranja. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i najbolju tortu sa jagodama.
Pročitajte kako se pravi mlečna torta sa bananama i čokoladom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade