Sastojci:

Za koru:

  • 22 čokoladna Oreo keksa
  • 80 g putera, otopljenog

Za čizkejk:

  • 940 g krem sira
  • 240 ml kisele pavlake
  • 240 g šećera
  • 2 kašičice ekstrakta kafe
  • 2 kašičice vanilinog ekstrakta
  • 1 kašičica morske soli
  • 120 g tamnog kakao praha
  • 240 g čokoladnih komadića, otopljenih
  • 4 velika jajeta, na sobnoj temperaturi

Za čokoladni ganaš:

  • 240 g čokoladnih komadića
  • 80 g slatke pavlake

Za ukras čokoladni krem:

  • 240 g putera
  • 225 g krem sira
  • 1/2 kašike instant kafe
  • 1/2 kašike ključale vode
  • 1 kašičice vanilinog ekstrakta
  • 1 kašika slatke pavlake
  • 1/8 kašičice soli
  • 120 g čokoladnih mrvica
  • 60 g crnog kakao praha
  • 230 g šećera u prahu
Kako da napravite čokoladni krem za ukrašavanje:

Omekšali puter mutite mikserom na srednjoj, a zatim velikoj brzini oko 4 minuta, dok ne postane lagan i pahuljast. Zatim dodajte krem sir. Nastavite da mutite na srednjoj brzini još 4 minuta, dok smesa ne postane glatka. Dodajte ohlađenu kafu, ekstrakt vanile i slatku pavlaku i mutite oko 30 sekundi. Zatim dodajte kakao prah, ohlađenu otopljenu čokoladu i so.

Ponovo mutite oko 30 sekundi. Na kraju, dodajte šećer u prahu. Pokrenite mikser na maloj brzini kako biste sprečili da šećer leti svuda, zatim povećajte brzinu na „veliku“ i mutite 3 do 4 minuta, dok glazura ne postane ekstra pahuljasta.

Recept za najukusniji čokoladni čizkejk:

Kako biste napravili ovaj čizkejk, prvo izvadite krem sir, jaja i pavlaku iz frižidera oko 1 sat pre početka recepta. Krem sir treba da bude mekan na dodir. Zagrejte rernu na 150°C. Obmotajte dno kalupa sa odvojivim dnom prečnika 23 cm sa nekoliko slojeva folije. Ovo će zaštititi koru od vlage.

Poprskajte stranice kalupa uljem. Pripremite koru za kolač. Stavite keks u procesor za hranu i pulsirajte dok se ne pretvore u sitne mrvice. Ako nemate procesor hrane, izmrvite keks u blenderu. Otopite puter, pa ga sipajte u mrvice keksa. Ponovo kratko pulsirajte da bi se sve pomešalo. Prebacite mrvice keksa u pripremljeni kalup. Koristite dno čaše da pritisnete smesu na dno, stvarajući čvrstu, ravnu koru.

Nakon toga pripremite fil. Stavite krem sir u posudu. Mutite mikserom na srednjoj brzini 8 do 10 minuta, dok sir ne postane kremast i gladak. Zatim dodajte ekstrakt kafe, ekstrakt vanile, šećer, so i pavlaku. Ponovo mutite mikserom jedan minut. Dodajte kakao prah i ponovo mutite jedan minut. Otopite čokoladu na pari. Sipajte toplu, otopljenu čokoladu u smesu. Mutite mikserom nekoliko minuta. Dodajte jaja poslednja, jedno po jedno, sa mikserom koji radi na srednjoj brzini. Sipajte čokoladnu smesu preko pripremljene kore i poravnajte.

Pecite čizkejk na 150°C 2 sata. Nakon toga isključite rernu i ostavite da se polako ohladi. Posle nekoliko sati, izvadite čizkejk iz rerne, skinite foliju sa kalupa i ostavite da se čizkejk hladi oko sat vremena na sobnoj temperaturi. Zatim, ga stavite u frižider da se ohladi i stegne preko noći, ili najmanje 12 sati.

Pripremite na kraju čokoladni ganaš. Stavite čokoladne komadiće u posudu i dodajte slatku pavlaku. Zagrejte čokoladu i pavlaku na laganoj vatri. Mešajte ih, nastavljajući da zagrevate, dok se čokolada potpuno ne otopi i ne postane glatka. Kada se čizkejk stegne preko noći, pažljivo otpustite kalup i stavite tortu na postolje. Prelijte ganaš preko torte, a zatim ga rasporedite po ivicama. Vratite tortu u frižider na oko 20 minuta da se čokolada stegne pre nego što dodate čokoladni krem. Ubacite čokoladni krem u poslastičarsku kesu i ukrasite čizkejk. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i Bejlis čizkejk.

Pročitajte kako se pravi sočni čizkejk sa pistaćima, višnjom i limunom

BONUS VIDEO

Japanski čizkejk od čokolade  Izvor: Japanski čizkejk od čokolade

StvarUkusa