Sastojci:
- 150 ml vode
- 180 g šećera
- 220 g putera, isečenog na kockice
- 1 kašičica arome vanile
- 1 kašika ruma
- 350 g mlevenog keksa
- 150 g lešnika, prepečenih, oljuštenih i mlevenih
- 130 g badema, blanširanih i mlevenih
- 100 g otopljene crne čokolade
Za glazuru:
- 150 g crne čokolade
- 5 kašika ulja
Recept za najbolju domaću bajaderu:
Kako biste napravili ove kolače, prvo pripremite lešnike i bademe. Blanširajte bademe i sameljite ih u mlinu za orahe. Ispržite lešnike, uklonite koru i sameljite ih. Ne koristite blender ili procesor hrane jer će orasi ispasti previše kašasti. Otopite čokoladu na vatri. Istovremeno, sipajte vodu i šećer u šerpu i prokuvajte. Dodajte aromu vanile. Ostavite otopljenu čokoladu sa strane.
Dodajte puter iseckan na kockice u ključali šećerni sirup i mešajte dok se ne otopi. Dodajte rum i ostavite sa strane. Pomešajte mleveni keks sa lešnicima i bademima, ali ostavite sa strane 20 g lešnika. Napravite malo udubljenje u sredini i sipajte sirup od putera. Mešajte kašikom dok ne dobijete glatko testo. Podelite testo na jednake delove.
Stavite ostatak lešnika u jedan deo, a otopljenu čokoladu u drugi. Podelite čokoladno testo na 2 dela. Da biste bili precizni, jedan deo treba da bude dvostruko veći od drugog. Drugim rečima, izmerite čokoladno testo i podelite ga sa 3. Zatim napravite jedan deo sa 1/3, a drugi deo sa 2/3 mase. Kalup za tortu (27x23 cm) vrlo lagano premažite otopljenim puterom. Stavite veće čokoladno testo unutra i ravnomerno ga rasporedite prstima.
Stavite list papira za pečenje preko njega i izravnajte sloj valjajući ruku preko njega. Skinite papir. Dodajte tanji deo testa. Prvo ravnomerno rasporedite manje komade testa po kalupu. Izravnajte ga kroz papir za pečenje, pa ga izvadite. Na kraju stavite manji deo čokoladnog testa. Ovo može biti najteži deo jer je ovaj sloj najtanji. Prvo pospite testo, a zatim ga izravnajte kroz papir za pečenje.
Stavite kolač u frižider na nekoliko sati. Otopite čokoladu i uljena pari. Prelijte glazuru preko kolača i pomerajte kalup da se ravnomerno rasporedi. Vratite kolač u frižider preko noći. Isecite bajaderu na komade veličine 2x4 cm. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i domaće oreo kolačiće koji se tope u ustima.
Pročitajte kako se prave sitni kolačići od kokosa i čokolade
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade