Već generacijama unazad bajadera je glavna zvezda na svakoj trpezi, a kod ovog kolača je dobro to što možete da ga pravite u posnoj i mrsnoj verziji. Svaka domaćica koja je pripremala slavu je pravila bajaderu, a recept za ovu poslasticu se prenosi s kolena na koleno. Ako želite da probate nešto drugačije, predlažemo vam kinder bajaderu koja se pravi od plazme, kinder čokolade i kikirikija.
- Sastojci:
- 200 ml vode
- 300 g šećera
- 250 g putera
- 450 g mlevene plazme
- 150 g kinder čokolade
- 150 g mlevenog kikirikija
- Za beli deo:
- 150 ml vode
- 400 g šećera
- 250 g putera
- 300 g mleka u prahu
- Za glazuru:
- 200 g kinder čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema:
Pomešajte šećer i vodu, pa kada se smesa zgusne dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Zatim u smesu dodajte kinder čokoladu i mlevenu plazu, kao i kikiriki, pa sve dobro promešajte. Dobijenu smesu sipajte u tepsiju koju ste obložili providnom folijom. Napravite beli deo kao i crni. Pomešajte šećer i vodu i kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se smesa ne zgusne, a zatim dodajte puter i mleko u prahu. Dobro sjedinite i sipajte preko crnog dela. Poravnajte i pokrijte providnom folijom, pa stavite u frižider da se stegne. Napravite glazuru tako što ćete istopit kinder čokoladu sa uljem. Prelijte preko kolača i vratite u frižider da se stegne.
Napomena: Kolač možete i ne morate da prelivate glazurom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem