Sastojci:

Za koru:

  • 190 g univerzalnog brašna
  • 50 g šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 113 g putera, otopljenog i blago ohlađenog
  • 30 ml vode

Za krem:

  • 500 ml punomasnog mleka
  • 1 kašičica vinilinog šećera
  • 115 g kristal šećera
  • 30 g kukuruznog skroba
  • 1/4 kašičice soli
  • 4 žumanca, hladna
  • 30 g puter, isečenog na kockice

Za posipanje:

  • 450 g svežeg šumskog voća
  • 2 kivija, oljuštena i isečena na kolutove
  • 1 želatin
  • 1 kašičica vode
Napravite krem za tart:

U posudi pomešajte mleko i vanilin šećer. Pustite da proključa na srednjoj vatri. Sklonite sa vatre, pokrijte da biste sprečili isparavanje i ostavite da odstoji 30 minuta. U posudi postavljenoj na vlažnu krupu pomešajte šećer, kukuruzni skrob i so. Umutite žumanca dok smesa ne postane bledožuta, glatka i pahuljasta, oko 1 minut. Uz neprekidno mešanje, polako sipajte mleko u smesu sa žumancima u tankom mlazu. Kuvajte sve na srednjoj vatri, neprestano mešajući dok krem ne počne da se zgušnjava, oko pet minuta. Kada se zgusne, nastavite da mutite, praveći pauze svakih nekoliko sekundi da biste proverili da li ima mehurića, oko 1 minut. Kada počnu da se stvaraju mehurići, podesite tajmer i nastavite da mutite 1 minut. Skinite sa vatre, pa umutite puter dok se ne otopi i dobro sjedini. Procedite krem kroz sitno sito postavljeno iznad posude. Odmah stavite plastičnu foliju direktno na površinu krema kako biste sprečili stvaranje kore. Ostavite da se potpuno ohladi.

Recept za tart sa svežim šumskim voćem:

Kako biste napravili ovaj tart, prvo napravite koru. Podesite rešetku rerne na srednji položaj i zagrejte rernu na 175°C. U velikoj posudi umutite brašno, šećer i so. Sipajte puter i vodu u smesu brašna i, koristeći fleksibilnu lopaticu, mešajte dok se dobro ne sjedini i ne dobijete jednolično testo. Rukama odvojite i rasporedite tri četvrtine testa po dnu kalupa za tart prečnika 23 cm sa dnom koje se skida.

Rukama ili čašom pritisnite testo do ravnomerne debljine na dnu kalupa. Stisnite preostalo testo na manje komade i ravnomerno ih rasporedite po ivici kalupa, a zatim prstima pritisnite o stranice kalupa. Pecite koru dok ne porumeni i ne postane čvrsta na dodir, 30 do 35 minuta, okrećući kalup na pola pečenja.

Ostavite sa strane. Umutite ohlađeni krem, a zatim ga prebacite na koru. Koristeći lopaticu, rasporedite ga u ravnomerni, glatki sloj. Poređajte voće preko krema za kolače u željenom dizajnu. U maloj posudi, pomešajte zagrejani gustin 1 kašičicu vode dok ne postane tečno, 20 do 30 sekundi. Koristeći četkicu za kolače, nežno tapkajte smesu preko voća, izbegavajući koru. Stavite tartu u frižider na najmanje 30 minuta ili do 24 sata. Skinite spoljni metalni prsten kalupa i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i sočni tart sa bananom i čokoladom.

Pročitajte kako se pravi najukusniji francuski tart sa smokvama

BONUS VIDEO

BOLI ŽELUDAC OD OVOG: SEKA ODMAH IZBACILA SNAJKIN TART IZ USTA! Izvor: BOLI ŽELUDAC OD OVOG: SEKA ODMAH IZBACILA SNAJKIN TART IZ USTA!

StvarUkusa