Tart se spremao u starom Rimu, a ovaj poznati italijanski desert se pravi od prhkog testa i fila po izboru. Možete da ga pripremate sa voćnim, čokoladnim, karamel ili nekim filom po vašoj želji. Mi vam predlažemo da napravite preukusne mini tartove punjene vanila filom i jagodama.  

Sastojci:

  • 100 g putera 
  • 50 g šećera u prahu 
  • 200 g brašna 
  • 1/2 kašičice praška za pecivo 
  • 1 kašičica vanilin šećera 
  • prstohvat soli 
  • 1 jaje 
  • Za fil:
  • 1 žumance
  • 300 ml mleka 
  • 50 g šećera 
  • 25 g skroba 
  • 1 kašičica vanilin šećera 
  • 60 g bele čokolade 
  • 80 g maskarpone sira 

Recept za mini tart sa filom od vanile i jagodama: 

Napravite fil: U šerpi pomešajte žumance, šećer, skrob i mleko. Dobro sjedinite i kuvajte dok se fil ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte belu čokoladu i vanilin šećer, pa mešajte dok se čokolada ne istopi. Dodajte i maskarpone, pa promešajte. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. 

Napravite testo: Umutite puter sobne temperature sa prstohvatom soli, šećerom u prahu i jajetom. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prašak za pecivo i vanilin šećer. Sipajte brašno i umesite testo. Stavite u kesu i stavite u frižider nekih pola sata. Isecite testo na manje i jednake komade, pa utisnite u mini kalupe za tart. Poređajte na pleh, pa preko testa stavite paprini kalup i sipajte kašiku pirinča. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 10 minuta. 

Napravite tart: Sipajte u svaku korpicu fil od vanile i dekorišite jagodama. 

Pročitajte i ovo: Brzo i lako napravite mini tartove sa džemom i kokosom

BONUS VIDEO: 

Instagram/maddesmat.se Oreo kolač od 3 sastojka

StvarUkusa/S.B.