Tart se spremao u starom Rimu, a ovaj poznati italijanski desert se pravi od prhkog testa i fila po izboru. Možete da ga pripremate sa voćnim, čokoladnim, karamel ili nekim filom po vašoj želji. Mi vam predlažemo da napravite preukusne mini tartove punjene vanila filom i jagodama.
Sastojci:
- 100 g putera
- 50 g šećera u prahu
- 200 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
- prstohvat soli
- 1 jaje
- Za fil:
- 1 žumance
- 300 ml mleka
- 50 g šećera
- 25 g skroba
- 1 kašičica vanilin šećera
- 60 g bele čokolade
- 80 g maskarpone sira
Recept za mini tart sa filom od vanile i jagodama:
Napravite fil: U šerpi pomešajte žumance, šećer, skrob i mleko. Dobro sjedinite i kuvajte dok se fil ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte belu čokoladu i vanilin šećer, pa mešajte dok se čokolada ne istopi. Dodajte i maskarpone, pa promešajte. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi.
Napravite testo: Umutite puter sobne temperature sa prstohvatom soli, šećerom u prahu i jajetom. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prašak za pecivo i vanilin šećer. Sipajte brašno i umesite testo. Stavite u kesu i stavite u frižider nekih pola sata. Isecite testo na manje i jednake komade, pa utisnite u mini kalupe za tart. Poređajte na pleh, pa preko testa stavite paprini kalup i sipajte kašiku pirinča. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 10 minuta.
Napravite tart: Sipajte u svaku korpicu fil od vanile i dekorišite jagodama.
Pročitajte i ovo: Brzo i lako napravite mini tartove sa džemom i kokosom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus