Tart se spremao u starom Rimu, a ovaj poznati italijanski desert se pravi od prhkog testa i fila po izboru. Možete da ga pripremate sa voćnim, čokoladnim, karamel ili nekim filom po vašoj želji. Mi vam predlažemo da napravite preukusne mini tartove punjene vanila filom i jagodama.
Sastojci:
- 100 g putera
- 50 g šećera u prahu
- 200 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
- prstohvat soli
- 1 jaje
- Za fil:
- 1 žumance
- 300 ml mleka
- 50 g šećera
- 25 g skroba
- 1 kašičica vanilin šećera
- 60 g bele čokolade
- 80 g maskarpone sira
Recept za mini tart sa filom od vanile i jagodama:
Napravite fil: U šerpi pomešajte žumance, šećer, skrob i mleko. Dobro sjedinite i kuvajte dok se fil ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte belu čokoladu i vanilin šećer, pa mešajte dok se čokolada ne istopi. Dodajte i maskarpone, pa promešajte. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi.
Napravite testo: Umutite puter sobne temperature sa prstohvatom soli, šećerom u prahu i jajetom. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prašak za pecivo i vanilin šećer. Sipajte brašno i umesite testo. Stavite u kesu i stavite u frižider nekih pola sata. Isecite testo na manje i jednake komade, pa utisnite u mini kalupe za tart. Poređajte na pleh, pa preko testa stavite paprini kalup i sipajte kašiku pirinča. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 10 minuta.
Napravite tart: Sipajte u svaku korpicu fil od vanile i dekorišite jagodama.
Pročitajte i ovo: Brzo i lako napravite mini tartove sa džemom i kokosom
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs