Ne morate da budete vešta domaćica kako biste napravili ukusne kolače, jer danas postoje jednostavni recepti. Najpopularniji su kolači koji se ne peku, ali ni ovi drugi nisu ništa lošiji. Za kolače koji se peku potrebno je malo više vremena i strpeljanja, ali ne i posebne poslastičarske sposobnosti. Predlažemo vam da napravite kolač sa osvežavajućim čizkejk i voćnim filom, a da završite preukusnom beze koricom sa makom.
Sastojci:
- Za koru:
- 3 jajeta
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 80 g šećera
- 1 kašika ulja
- 1 kašika skroba
- 70 g brašna
- Za beze sa makom:
- 4 belanceta
- 180 g šećera
- 1 kašika skroba
- 30 g maka
- Za džem:
- 400 g jagoda
- 100 g šećera
- 40 g kukuruznog skroba
- Za fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera
- 250 g maskarpone sira
Recept za kolač sa čizkejk i voćnim filom:
Napravite koru
Penasto umutite jaja sa prstohvatom soli i vanilom, pa postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite. Zatim dodajte prosejano brašno sa skrobom i sipajte ulje. Sve lepo promešajte. Sipajte u kalup obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 20 minuta.
Napravite beze sa makom
Kratko mutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim dodajte skrob i mak i sve lepo sjedinite mikserom. Sipajte na pleh obložen pek papirom, ali nemojte da premažete ceo pleh. Kašikom napravite šaru, pa pecite u rerni na 150°C oko 60 minuta.
Napravite džem sa jagodama
U šerpu stavite jagode i šećer, pa kuvajte dok voće ne pusti vodu. Zatim dodajte skrob i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi.
Napravite fil
Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte maskarpone sir. Mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine.
Napravite kolač
U kalup stavite koru, pa premažite džemom, a onda i filom. Na kraju stavite beze koru. Ohladite u frižideru nekih 4-6 sati.
Pročitajte i ovo: Savršen kolač sa čizkejk i karamel filom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom