Sastojci:
- 400 g šljiva, prepolovljenih i izvađene koštice
- 80 g šećera
- 150 g keksa
- 60 g putera
- 500 g krem sira
- 110 g šećera u prahu
- 200 ml slatke pavlake
Recept za čizkejk od šljiva:
Kako biste napravili čizkejk, u manju šerpu na jakoj vatri pržite šljive nekoliko minuta, dok omekšaju. Ako ne ispuštaju dovoljno tečnosti, dodajte malo vode u tiganj.
Pojačajte vatru na najjače i dodajte šećer. Pržite 3-4 minuta ili dok se smesa malo ne zgusne. Ostavite da se ohladi i izblendirajte.
U međuvremenu, podlogu kalupa za torte prečnika 20 cm sa dnom koje se odvaja obložite papirom za pečenje. Izblendirajte keks dok se ne formiraju sitne mrvice. Prebacite u činiju i prelijte otopljenim puterom. Dobro izmešajte da se sjedini.
Sipajte mešavinu mrvica u pripremljeni pleh i čvrsto pritisnite poleđinom šolje ili kašike da napravite ravnomeran sloj. Ohladite u frižideru 30 minuta.
Stavite krem sir i šećer u prahu u činiju i drvenom kašikom ih umutite dok se dobro ne sjedine. U posebnu posudu za mešanje sipajte slatku pavlaku i mikserom umutite dok ne dobije mekane vrhove.
Lagano premešajte krem i 100 ml sosa od šljiva. Prebacite preko podloge od keksa i poravnajte špahtlom. Zatim sipajte preostali sos od šljiva po površni, u ravnomernom sloju.
Ostavite da se stegne u frižideru nekoliko sati ili preko noći. Izvadite čizkejk iz kalupa i prebacite na tanjir za serviranje. Možda ćete želeti da napravite i karamel čizkejk sa kikiriki puterom kakav još niste probali.
Pročitajte i kako da napravite čizkejk od crne čokolade i višanja
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus