Sastojci:
Za koru:
- 20 čokoladnih keksića, poput Oreo keksa
- 2 kašike putera, rastopljenog
Za fil:
- 230 g krem sira, na sobnoj temperaturi
- 180 ml pavlake, na sobnoj temperaturi
- 180 g šećera
- 1 kašika instant espresso praha
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta
- 1/4 kašičice soli
- 3 velika jajeta, na sobnoj temperaturi
- 120 ml krem likera od kafe
Za Bejlis ganaš:
- 60 g slatke pavlake
- 60 ml krem likera od kafe
- 1 kašičica instant espresso praha
- 240 g čokoladnih komadića
- šlag za serviranje
Recept za Bejlis čizkejk:
Kako biste napravili ovaj čizkejk, prvo zagrejte rernu na 175 stepeni C sa rešetkom u donjoj trećini rerne. Lagano podmažite tepsiju uljem i obložite papirom za pečenje. Keks sameljite u blenderu dok ne dobijete sitne mrvice, 2 do 3 minuta. Sipajte rastopljeni puter i blendirajte još 30 sekundi. Ravnomerno utisnite keks na dno tepsije. Pecite u zagrejanoj rerni dok 10 do 12 minuta. Ostavite da se malo ohladi dok pravite fil, oko 10 minuta.
Smanjite temperaturu rerne na 150 stepeni C. Počnite da pravite fil. Dodajte krem sir u činiju i mutite mikserom na maloj brzini dok ne postane kremasto, oko 2 minuta. Dodajte kiselu pavlaku i mutite na srednjoj i maloj brzini dok se potpuno ne sjedine, oko 2 minuta.
Umutite šećer, espreso prah, vanilu i so, dok se ne sjedine oko 1 minut. Dodajte jaja, jedno po jedno, mutite na maloj brzini samo dok se ne sjedine nakon svakog dodavanja, 1 do 2 minuta. Dodajte Bejlis i mutite na maloj brzini dok se ne sjedine, oko 45 sekundi.
Na ohlađenu koru sipajte fil. Stavite kalup za pečenje u zagrejanu rernu. Pecite dok se čizkejk ne stegne, 50 do 60 minuta. Isključite rernu i ostavite otškrinuta vrata, a kolač u rerni oko 30 minuta. Izvadite iz rerne, pa kada se ohladi pokrijte i ohladite najmanje 3 sata ili preko noći.
Zatim napravite ganaš tako što ćete da zagrejte slatkupavlaku i Bejlis u malom loncu na srednjoj vatri dok se ne zagreju na dodir, 3 do 4 minuta. Umešajte espreso prah dok se potpuno ne sjedini. Dodajte komadiće čokolade i ostavite da odstoji 1 minut, pa mešajte dok ne postane glatko.
Izvadite kolač iz kalupa i stavite na tanjir za serviranje. Sipajte ganaš ravnomerno preko ohlađenog kolača, i lagano ga širite preko ivica pomoću ofset špatule. Stavite u frižider dok ganaš ne postane čvrst, oko 30 minuta. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i najlepši čizkejk sa cveklom za prvi dan proleća.
Pročitajte i kako se pravi lagani beli kokos čizkejk
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Prolećna pita sa mladim kupusom
Šarani kolač sa čokoladom i višnjama
Najbrža salata od kuvanih jaja
Kolač sa kokosom i filom od malina