Sastojci:

Za koru:

  • čokoladni mleveni keks
  • 1/4 kašičice soli
  • 4 kašike putera, rastopljenog

Za fil:

  • 170 g crne čokolade, iseckana
  • 60 g mlečne čokolade, seckane
  • 1 kašičica instant espreso praha
  • 230 g krem sira, sobne temperature
  • 200 g šećera
  • 170 g slatke pavlake
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice soli
  • 3 velika jajeta, sobne temperature
  • lagano zaslađeni šlag i strugotine od čokolade, za serviranje

Recept za čokoladni čizkejk:

Za čizkejk postavite rešetke u donju trećinu rerne i zagrejte rernu na 190°. U blenderu pomešajte puter i mleveni keks i blendirajte dok se ne ujednači. Prebacite u kalup i pritisnite na dno. Pecite koru dok ne zamiriše i ne osuši se na dodir, 8 do 10 minuta. Pustite da se potpuno ohladi.

Crnu i mlečnu čokoladu i otopite na pari. Skinite sa vatre i umešajte espreso. U velikoj posudi, mikserom na srednjoj brzini mutite krem sir i šećer, 2 do 3 minuta. Dodajte mešavinu otopljene čokolade, pavlake, vanilu i so, pa mutite dok se potpuno ne sjedine. Dodajte jaja, jedno po jedno, mutite da se sjedine nakon svakog dodavanja. Smesu sipajte preko ohlađene kore i rasporedite u ravnom sloju.

Pecite kolač na srednjoj rešetki dok se ne stegne oko ivica, 60 do 70 minuta. Izvadite iz rerne i pažljivo prođite tankim nožem oko ivice. Ostavite da se potpuno ohladi (oko 1 sat), a zatim skinite obruč pleha. Stavite u frižider dok se fil ne ohladi, najmanje 4 sata. Nasecite i odozgo stavite šlag i strugotine čokolade, po želji. Napravite i čizkejk sa narom savršen za zimske dane.

Pročitajte kako se pravi jednostavan čizkejk sa bundevom

BONUS VIDEO

instagram/cookistwow čizkejk sa jogurtom i kokosom

StvarUkusa