Sastojci:
- 1 šargarepa narendana
- 40 g suvih šljiva
- 40 g urmi
- 2 jajeta
- 3 kašike jogurta
- 3 kašike rastopljenog kokosovog ulja
- 100 g bademovog brašna
- 40 g pirinčanog brašna
- stevija po ukusu
- 1 kašičica praška za pecivo (bez glutena)
- 1 kašičica cimeta
- Rendana korica 1 limuna
Za dekoraciju i serviranje:
- kokosov čips
- javorov sirup
- pekan orasi
Priprema:
Uskrs je pravo vreme da trpeza zamiriše na nešto toplo, slatko i domaće – ali i da mislimo na one koji izbegavaju gluten. Ovaj mirisni kolač od šargarepe je prava prolećna čarolija: bez brašna s glutenom, pun sočnih sastojaka i lagan za pripremu. Idealno se slaže uz jutarnju kafu i prazničnu atmosferu.
Suve šljive i urme potopite u hladnu vodu 15 minuta, zatim ih sitno iseckajte. U većoj posudi umutite jaja sa jogurtom, pa dodajte kokosovo ulje. Ubacite rendanu šargarepu, iseckano suvo voće i limunovu koricu. Sve dobro promešajte.
U posebnoj posudi sjedinite bademovo i pirinčano brašno, steviju, prašak za pecivo i cimet. Spojite suve i vlažne sastojke i mešajte dok ne dobijete ujednačeno testo. Sipajte testo u pleh obložen papirom za pečenje. Odozgo stavite pekan orahe. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 50 minuta, dok ne porumeni i zamiriše. Gotov kolač premažite javorovim sirupom i pospite kokosovim čipsom za svečani dodir.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
ODRŽAN NAJZDRAVIJI DOGAĐAJ U GRADU – IMUNO FEST
Recept za najbolju domaću bajaderu
Začinjeni kupus na roštilju
Sendvič Musavi Džo sa začinjenim mesom