Sastojci:

  • 1 šargarepa narendana
  • 40 g suvih šljiva 
  • 40 g urmi
  • 2 jajeta
  • 3 kašike jogurta
  • 3 kašike rastopljenog kokosovog ulja
  • 100 g bademovog brašna 
  • 40 g pirinčanog brašna
  • stevija po ukusu
  • 1 kašičica praška za pecivo (bez glutena)
  • 1 kašičica cimeta
  • Rendana korica 1 limuna

Za dekoraciju i serviranje:

  • kokosov čips
  • javorov sirup
  • pekan orasi

Priprema:

Uskrs je pravo vreme da trpeza zamiriše na nešto toplo, slatko i domaće – ali i da mislimo na one koji izbegavaju gluten. Ovaj mirisni kolač od šargarepe je prava prolećna čarolija: bez brašna s glutenom, pun sočnih sastojaka i lagan za pripremu. Idealno se slaže uz jutarnju kafu i prazničnu atmosferu.

Savet:

Ako koristiš proverene sastojke sa gluten-free oznakom, ovaj recept je bezbedan za osobe koje ne konzumiraju gluten – a još je i zdrav, ukusan i dekorativan.

Suve šljive i urme potopite u hladnu vodu 15 minuta, zatim ih sitno iseckajte. U većoj posudi umutite jaja sa jogurtom, pa dodajte kokosovo ulje. Ubacite rendanu šargarepu, iseckano suvo voće i limunovu koricu. Sve dobro promešajte.

U posebnoj posudi sjedinite bademovo i pirinčano brašno, steviju, prašak za pecivo i cimet. Spojite suve i vlažne sastojke i mešajte dok ne dobijete ujednačeno testo. Sipajte testo u pleh obložen papirom za pečenje. Odozgo stavite pekan orahe. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 50 minuta, dok ne porumeni i zamiriše. Gotov kolač premažite javorovim sirupom i pospite kokosovim čipsom za svečani dodir.

Bonus video

Uskršnji dezert koji se pravi za 15 minuta Izvor: Uskršnji dezert koji se pravi za 15 minuta