Sastojci:

  • 1 jaje
  • 100 ml toplog mleka
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kašika šećera (za aktivaciju kvasca)
  • 330 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 125 g jogurta
  • 2 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 40 g putera (omekšalog)

Za premaz i dekoraciju:

  • Džem od kajsije
  • Mleveni lešnici ili orasi

Priprema:

Ova pogača je savršen spoj mekoće i blage slatkoće – miriše na detinjstvo, a topi se u ustima poput najfinijeg peciva. Idealna je za praznično jutro, posluženje uz kafu ili kao slatka užina.

Savet:

Ako želite dodatnu sočnost, pogaču možete pre pečenja blago premazati mešavinom žumanceta i mleka za zlatnu koricu.

U toplo mleko dodajte kašiku šećera i suvi kvasac. Ostavite da nadođe 10 minuta. U veću posudu dodajte nadošli kvasac, jaje, jogurt, puter, šećer, vanilin šećer i so. Postepeno dodajte brašno i mesite mekano, elastično testo. Pokrijte i ostavite da naraste 1 sat. Kada testo udvostruči volumen, podelite ga na jednake loptice. Ređajte ih u podmazan pleh ili kalup tako da formiraju oblik cveta. Pokrijte i ostavite da miruju još 15–20 minuta.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 25–30 minuta, dok ne porumeni. Još toplu pogaču premažite džemom od kajsije i pospite mlevenim lešnicima ili orasima.

Bonus video

Brioš punjen karamelom i orasima Izvor: Brioš punjen karamelom i orasima