Sastojci:

  • 180 g putera, omekšanog
  • 360 g šećera
  • 2 velika jajeta
  • 2 kašičice vanilinog ekstrakta
  • 650 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 470 komadića od bele čokolade
  • 120 g suvih brusnica, sitno iseckanih, plus za posipanje
Zašto su korisne brusnice:

Brusnica sadrži nekoliko klasa bioaktivnih flavonoida, uključujući flavonole, antocijanine i proantocijanidine, koji pozitivno utiču na zdravlje.

Recept za keksiće sa belom čokoladom i brusnicama:

Kako biste napravili ovaj keks zagrejte rernu na 176 stepeni. Obložite pleh papirom za pečenje. Ostavite na stranu. U velikoj posudi mikserom umutite puter i šećer do kremaste i svetlo žute boje, oko 4-5 minuta. Dodajte jaja jedno po jedno i umutite u mešavinu putera i šećera. Umutite ekstrakt vanile.

Prosejte brašno, so i prašak za pecivo. Umutite u mokru smesu dok se dobro ne sjedine. Ubacite 240 g komadića bele čokolade i seckane suve brusnice. Testo za kolačiće podelite na pune kašike, oblikujte u kružiće i stavite na pripremljen pleh.

Pecite 10 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi 2-3 minuta pre nego što ga prebacite na rešetku za hlađenje. Kada se potpuno ohlade, istopite preostalih 240 g komadića belečokolade na pari. Ohlađene keksiće prelijte belom čokoladom i odmah pospite sa još seckanih suvih brusnica. Kada se bela čokolada stvrdne servirajte ih i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i hrskave keksiće sa limunom.

Pročitajte i kako se prave domaći keksići sa kikirikijem

BONUS VIDEO

Recept za keks čokoladne banane koji se ne peče Izvor: Recept za keks čokoladne banane koji se ne peče

StvarUkusa