Nekada su testo mesile samo vešte domaćice, ali danas postoje recepti koji vam dosta olakšavaju pripremu. Od testa možete da pravite hleb, pogače, peciva... Pogače se prave za specijalne prilike, jer su ukras svake slavske i praznične trpeze, a umesto slane predlažemo vam da ovaj put isprobate i recept za slatku pogaču. I slane i slatke pogače se prave na sličan način, ali ono što izdvaju ovu je dodatak mleka koji je čini mekšom i premaz od jaja za zlatnu koricu.

Sastojci: 

  • 550 g brašna 
  • 2 kašičice suvog kvasca 
  • 1 kašika šećera 
  • 250 ml toplog mleka 
  • 2 žumaceta 
  • 1/2 kašičice soli 
  • 100 g putera 
  • 4 kašike šećera 
  • 1 kašičica vanilin šećera 
  • 200 ml mleka 
  • 2 kašike šećera 
  • Za premazivanje:
  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka 

Recept za slatku pogaču sa mlekom:

U posudi pomešajte 300 g brašna i kvasac. Dodajte šećer, a mleko umutite da žumancima. Sipajte u smesu, pa dodajte so i preostalo brašno. Umesite glatko tesot, pa stavite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom. Ostavite da stoji nekih 50 minuta, pa premesite i pokrijte krpom. Ostavite da odstoji još 15 minuta. Umutite puter sobne temperature sa 2 kašike šećera i vanilin šećerom. Testo razvucite u obliku praovugaonika i premažite nadevom. Urolajte i isecite na komade. Poređajte u tepsiju koju ste obložili pek papirom, pa pokrijte krpom i ostavite da ostoji još 30 minuta. Preko sipajte mleko koje ste pomešali sa dve kašike šećera. Sipajte preko testa, pa premažite žumancetom koje ste umutili sa mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. 

Pročitajte i ovo: Kako se pravi slatka pletena pogača

BONUS VIDEO: 

Instagram/linda__atkinson  Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea

 StvarUkusa/S.B.