Sastojci:

  • 200 ml kisele vode
  • 200 ml mleka
  • 200 ml ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 25 g svežeg kvasca
  • 700 g brašna

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika mleka

Priprema:

Mekana pogača je pravi praznični hit, sa laganom i vazdušastom teksturom koja je idealna uz kuvana jaja, kajmak, slaninu ili bilo koji drugi omiljeni dodatak. Osim što je jednostavna za pripremu, njen izgled i sočnost čine je neizostavnim delom svakog uskršnjeg stola.

Savet:

Nemojte preskočiti proces odmora testa – to će omogućiti kvascu da dobro nadođe, što je ključ za postizanje mekane i vazdušaste pogače.

U posudi izmrvite kvasac i dodajte šećer. Sipajte toplo mleko i promešajte. Ostavite da kvasac nadođe 10 minuta. Dodajte kiselu vodu, ulje, prosejano brašno i so. Umesite glatko testo, pokrijte ga i ostavite da naraste, oko 1 sat. Nakon što testo nadođe, podelite ga na dva jednaka dela.

Prvi deo testa razvucite u krug i isecite na 16 jednakih trouglova. Svaki trougao urolajte u kiflicu i poređajte ih u tepsiju prečnika 26 cm, obloženu papirom za pečenje, u obliku kruga. Drugi deo testa podelite na dva dela. Od jednog dela napravite krug i isecite 8 trouglova. Urolajte kiflice i stavite ih oko ivice tepsije. Presecite svaku kiflicu po sredini i poređajte ih uz ivicu tepsije. U sredini tepsije, gde je šupljina, stavite ostatak testa, prethodno oblikovano u krug.

Umutite žumance, mleko i ulje, pa premazujte pogaču. Po želji, pospite semenkama po sredini. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 40 minuta. Ako tokom pečenja pogača previše porumeni, prekrijte je papirom za pečenje i nastavite sa pečenjem dok ne bude zlatno smeđa.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Uskršnji zečevi od testa Izvor: Uskršnji zečevi od testa