Sastojci:
- 200 ml kisele vode
- 200 ml mleka
- 200 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 25 g svežeg kvasca
- 700 g brašna
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika ulja
- 1 kašika mleka
Priprema:
Mekana pogača je pravi praznični hit, sa laganom i vazdušastom teksturom koja je idealna uz kuvana jaja, kajmak, slaninu ili bilo koji drugi omiljeni dodatak. Osim što je jednostavna za pripremu, njen izgled i sočnost čine je neizostavnim delom svakog uskršnjeg stola.
U posudi izmrvite kvasac i dodajte šećer. Sipajte toplo mleko i promešajte. Ostavite da kvasac nadođe 10 minuta. Dodajte kiselu vodu, ulje, prosejano brašno i so. Umesite glatko testo, pokrijte ga i ostavite da naraste, oko 1 sat. Nakon što testo nadođe, podelite ga na dva jednaka dela.
Prvi deo testa razvucite u krug i isecite na 16 jednakih trouglova. Svaki trougao urolajte u kiflicu i poređajte ih u tepsiju prečnika 26 cm, obloženu papirom za pečenje, u obliku kruga. Drugi deo testa podelite na dva dela. Od jednog dela napravite krug i isecite 8 trouglova. Urolajte kiflice i stavite ih oko ivice tepsije. Presecite svaku kiflicu po sredini i poređajte ih uz ivicu tepsije. U sredini tepsije, gde je šupljina, stavite ostatak testa, prethodno oblikovano u krug.
Umutite žumance, mleko i ulje, pa premazujte pogaču. Po želji, pospite semenkama po sredini. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 40 minuta. Ako tokom pečenja pogača previše porumeni, prekrijte je papirom za pečenje i nastavite sa pečenjem dok ne bude zlatno smeđa.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.