Sastojci:
Za testo:
- 7 g suvog kvasca (ili 5 g svežeg kvasca)
- 250 ml toplog mleka
- 500 g brašna
- 1 jaje
- 50 g šećera
- 70 g putera (otopljenog)
Za punjenje:
- 200 g krema od lešnika
Za premazivanje:
- 20 ml mleka
- 1 žumance
Kako se sprema:
Mekana, mirisna i vazdušasta, ova pogača sa čokoladnim kremom savršen je spoj domaćeg testa i bogatog, kremastog punjenja. Svaka loptica krije iznenađenje u vidu topljenog čokoladnog krema, što je čini idealnim izborom za doručak, užinu ili slatki doručak uz šolju mleka ili kafe.
Testo mesite dovoljno dugo – što duže mesite, testo će biti elastičnije i mekše.
Koristite sobnu temperaturu za sastojke – jaje i mleko neka budu mlaki kako bi kvasac bolje delovao.
Dodatni ukus – dodajte u testo malo narendane limunove kore ili prstohvat cimeta za poseban miris.
Punjenje po želji – umesto čokoladnog krema, možete koristiti džem, krem sir sa šećerom ili čokoladne mrvice.
U činiji pomešajte brašno, šećer i kvasac. Dodajte toplo mleko, jaje i otopljeni puter, pa mesite dok ne dobijete homogeno testo. Nakon nekoliko minuta, dodajte puter u malim komadićima i nastavite da mesite dok testo ne postane glatko, meko i nelepljivo. Oblikujte testo u kuglu, stavite ga u blago podmazanu činiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da narasta na toplom mestu 2-3 sata, dok se ne udvostruči.
Kada je testo naraslo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i podelite na male komade od oko 50 g svaki. Svaki deo testa lagano rastanjite dlanovima, stavite kašičicu čokoladnog krema u sredinu i pažljivo zatvorite, oblikujući kuglicu. Ponovite postupak sa svim komadima testa.
Podmažite i pobrašnite okrugli kalup prečnika 28 cm. Poređajte loptice testa u kalup, slažući ih jednu pored druge tako da formiraju celi krug. Pokrijte kalup krpom i ostavite testo da naraste još 45 minuta, dok ne udvostruči volumen. Zagrejte rernu na 180°C. Umutite mleko i žumance, pa premažite svaku lopticu testa ovom smesom. Pecite oko 25 minuta, dok površina ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.
Izvadite pečeni hleb iz rerne i ostavite ga da se malo prohladi u kalupu. Nakon 10 minuta, pažljivo ga izvadite iz kalupa i stavite na rešetku da se potpuno ohladi. Po želji, pospite šećerom u prahu ili prelijte čokoladnim prelivom.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
ODRŽAN NAJZDRAVIJI DOGAĐAJ U GRADU – IMUNO FEST
Recept za najbolju domaću bajaderu
Začinjeni kupus na roštilju
Sendvič Musavi Džo sa začinjenim mesom