Sastojci:

  • 150 g džema
  • 150 g pšeničnog brašna
  • 100 g ovsenih pahuljica
  • 80 ml ulja
  • 25 g šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
Zašto je dobro da jedete ovas?

Ovas sadrži više nego impresivan spektar makronutrijenata, minerala, bioaktivnih supstanci i vitamina.

Bogat je beta-glukanom koji je važan za imunitet. Pored toga sadrži avenantramid, antioksidans koji ima protivupalno dejstvo. Bogat je ugljenih hidratima i vlaknima, i daje energiju. Sadrži brojne esencijalne kiseline.

Recept za posne kolačiće od ovsa:

Kako biste napravili ove posne kolače, sameljite ovsene pahuljice. U činiju stavite 150 g džema po želji, koji ćete malo da umutite mikserom da se ujednači konzistencija.

U džem dodajte 25 g šećera i sipajte 80 g ulja. Sve pomešajte. U to dodajte mlevene ovsene pahuljice, i dodajte 1 kašičicu praška za pecivo. Sve malo promešajte. Dodajte oko 150 g brašna u 2-3 koraka i mešajte dok testo ne postane glatko.

Testo treba da bude mekano. Od gotovog testa razvaljajte kuglice veličine oraha. Poravnajte ih malo. Stavite na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje. Stavite sve u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite oko 15 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posnu rozen tortu.

Pročitajte i kako se prave dve vrste posnih sitnih kolača od jedne smese

BONUS VIDEO

Kolač čokoladne šišarke Izvor: Kolač čokoladne šišarke

StvarUkusa