Sastojci:

  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 1 kašika vanilin šećera
  • 75 g šećera
  • 30 g biljnog ulja
  • 75 g pavlake (kisela pavlaka ili grčki jogurt)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 120 g brašna
  • 300 g šumskog voća (može sveže ili zamrznuto)
  • 1 kašika skroba (gustina)

Priprema:

Ako volite kolače sa voćem koji se brzo pripremaju, ovaj sočan kolač sa šumskim voćem je pravi izbor za vas! Kombinacija mekanog biskvita i kiselkastog voća savršena je za svaku priliku – bilo da želite nešto slatko uz kafu ili lagani desert posle ručka. Recept je jednostavan, a sastojci su pristupačni i često ih već imate kod kuće.

Ako koristiš zamrznuto voće, nemojte ga prethodno odmrzavati, samo ga uvaljajte u skrob.
Kolač je odličan i sa dodatkom malo limunove korice za osvežavajući ukus!

Šumsko voće ovom kolaču daje osvežavajuću aromu i blagu kiselost, dok pavlaka i biljno ulje čine testo mekim i vazdušastim. Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je desert koji svi vole – od najmlađih do najstarijih ukućana.

U nastavku pročitajte kako da pripremite ovaj kolač korak po korak, uz nekoliko saveta za savršen ukus!

Umutiti jaje sa šećerom, solju i vanilin šećerom dok masa ne postane penasta. Dodati biljno ulje i pavlaku, pa sve dobro sjediniti. Pomešati brašno sa praškom za pecivo i postepeno dodavati u smesu dok ne dobijete glatko testo. Voće pomešati sa skrobom da ne puste previše soka tokom pečenja. Testo sipajte u kalup (20 cm), preko rasporediti voće. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne porumeni. Ohladiti i posuti prah šećerom po želji.

Bonus video

Kolač sa višnjama i jogrutom  Izvor: Kolač sa višnjama i jogrutom