Sastojci
Za biskvit:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- prstohvat soli
- 1 kesica vanilin šećera
- 200 g pavlake
- 150 ml ulja
- 450 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za fil:
- 700 g pavlake
- 200 g kondenzovanog mleka
- 50 g mlečne čokolade
Kako se pravi
Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan kolač savršen je spoj vazdušastog biskvita i bogatog, kremastog fila. Njegova lagana tekstura i blag, mlečni ukus čine ga idealnim desertom za svaku priliku.
Pazite da ne prepečete biskvit – čim čačkalica izađe suva, vadite kolač iz rerne.
Ako želite sočniju tortu, svaki sloj blago natopite mlekom ili nekim sirupom.
Za bogatiji ukus, u fil možete dodati kašiku kakao praha ili otopljenu tamnu čokoladu.
Najbolje je da kolač ostavite u frižideru preko noći – tada će biti najukusniji i najmekši.
Umutiti jaja, šećer, vanilin šećer i so mikserom na visokoj brzini dok ne postanu svetla i penasta. Dodati pavlaku i ulje, pa lagano promešati dok se sjedini. U posebnoj činiji pomešati brašno i prašak za pecivo, pa postepeno dodavati u smesu sa jajima, neprestano mešajući dok se dobije homogena smesa bez grudvica.
Zagrejati rernu na 180°C. Kalup za pečenje obložiti papirom za pečenje. Kašikom vaditi male kolačiće i stavljati na pek papir. Peći 10-15 minuta. Ostaviti biskvite da se potpuno ohlade pre filovanja.
Pavlaku umutiti mikserom dok ne postane čvrsta. Dodati kondenzovano mleko i kratko mutiti dok se lepo ne sjedini. Svaki biskvit umakati u fil i ređati na tacnu jedan na drugi da dobijete oblik kupole. Na kraju preliti preostalim filom. Mlečnu čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj , pa ukrasiti kolač odozgo. Ostaviti u frižideru barem 2-3 sata.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Mafini sa kremom od limuna i malinama
Najukusniji potaž od tikvica
Pita od feta sira kakvu još niste probali
Kuglof sa višnjama i jogurtom