Sastojci:
Za hrskavo testo:
- 90 g brašna
- 100 g šećera
- 80 g hladnog putera
Za pecivo:
- 200 g vode
- prstohvat soli
- 80 g putera
- 120 g brašna
- 4-5 jaja (zavisi od veličine)
Vanila krem:
- 2 žumanca
- 50 g šećera
- 20 g kukuruznog skroba
- ekstrakt vanile
- 250 g mleka
- 30 g putera
- 120 g slatke pavlake za šlag
Priprema:
Ako želite da pripremite poslastičarski klasik koji osvaja izgledom i ukusom, hrskave princes krofne su pravi izbor. Iako deluju sofisticirano, uz malo strpljenja možete ih napraviti kod kuće kao pravi francuski poslastičar. Savršene su za svečane prilike, slavlja ili kao desert koji ostavlja bez daha već na prvi zalogaj.
Krskavo testo im daje hrskavu koricu, ali možete ih praviti i bez njega.
Ako želite više arome, dodajte malo rendane limunove korice u vanila krem.
Hrskavo testo: U činiji pomešajte hladan puter isečen na kockice, šećer i brašno. Mesite rukama dok ne dobijete testo. Rastanjite testo između dva papira za pečenje na debljinu od oko 2 mm. Stavite u zamrzivač dok pripremate pecivo.
Pecivo: U šerpi zagrejte vodu, puter i prstohvat soli dok se puter potpuno ne istopi. Kad provri, sklonite sa vatre i odjednom dodajte brašno. Mešajte drvenom varjačom dok se testo ne odvoji od zidova šerpe. Vratite na ringlu i mešajte još 1 minut da se osuši testo.
Sklonite sa ringle, ostavite 5 minuta da se prohladi. Dodajte jedno po jedno jaje, uz stalno mešanje (ručnom mutilicom ili mikserom sa nastavcima za testo), dok testo ne postane sjajno i gusto. Stavite testo u špric sa okruglim nastavkom.
Na pleh obložen papirom za pečenje istisnite kuglice prečnika oko 4 cm. Izvadite hrskavo testo iz zamrzivača i izrežite krugove veličine kuglica. Stavite po jedan hrskavi krug na svaku kuglicu testa.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne postanu zlatne i hrskave. Ne otvarajte rernu tokom pečenja!
Vanila krem: U činiji umutite žumanca, šećer i kukuruzni skrob. U šerpi zagrejte mleko sa vanilom. Kad mleko provri, postepeno dodajte u smesu sa žumancima, neprestano mešajući. Vratite na ringlu i kuvajte dok se ne zgusne. Dodajte puter i mešajte dok se ne otopi. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Posebno umutite slatku pavlaku i sjedinite sa ohlađenim kremom.
Napravite malu rupicu na dnu svake krofne. Napunite ih kremom pomoću šprica ili kese za dekoraciju. Pospite šećerom u prahu ili ih prelijte topljenom čokoladom za dodatni užitak!
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Šareni čizkejk sa borovnicama
Uštipci sa sirom i ljutom paprikom
Kolač sa 2 vrste čokolade i suvim voćem
Slatki kupus sa svinjetinom i paradajz pireom