Sitni kolači okruglog oblika u raznim bojama izgledaju neodoljivo i odličan su izbor za posluženje na proslavama ili za poklone. Pored lepog izgleda oni su fenomenalnog ukusa. Makarun je mali kolač ili biskvit, obično napravljen od mlevenih badema (originalni glavni sastojak), kokosa ili drugih orašasti plodova (ili čak krompir), sa šećerom i ponekad aromama (npr. med, vanila, začini), prehrambenim bojama. Recepti za makaronse pojavljuju se u knjigama recepata već od 1725. godine.

  • Sastojci:
  • Za testo:
  • 128 g bademovog brašna 
  • 130 g šećera u prahu
  • 1 kašika ljubičastog slatkog krompira u prahu 
  • 3-4 velika belanca
  • 1 g vinskog praška za pecivo
  • 70 g šećera
  • Za fil:
  • pola šolje neslanog putera
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 2 kašike mleka
  • ekstrakt vanile
  • 2 kašičice ljubičastog slatkog krompira u prahu

Priprema:

Obložite 2 velika pleha papirom za pečenje. Odvojite belanca, pazeći da ne ostavite tragove žumanca. Dodajte vinski prašak za pecivo. Koristeći mikser umutite na srednjoj brzini. Dodajte šećer iz 3 puta uz neprestano mućenje. Na kraju umešajte i ljubičasti slatki krompir u prahu. 
U drugoj činiji pomešajte šećer u prahu i bademovo brašno, pa mutite na maloj brzini, dok ne bude ekstra fino. Prosejte mešavinu bademovog brašna kroz sitno sito u veliku činiju. Polako umešajte umućena belanca u mešavinu bademovog brašna u 3 odvojena dodavanja. Nakon poslednjeg dodavanja bademovog brašna, nastavite da polako preklapate sve dok se testo ne ispadne u trake i možete da napravite figuru 8 dok držite lopaticu gore. Kašikom sipajte testo za makarone u vreću sa srednjim okruglim vrhom.
Stavite makaronse na papir za pečenje u krugovima od 3 cm, na razmaku od najmanje 2 cm. Testo za makaronse se spljošti. Udarite tepsiju nekoliko puta o pult da biste izbili vazduh, a zatim čačkalicom istisnite preostale mehuriće vazduha. Pustite makaronse da odstoje dok se ne osuše i više ne budu lepljivi na vrhu, obično 60 minuta. U međuvremenu, zagrejte rernu na 150°C.
Pecite 15 minuta. Ostavite da se ohlade na plehu 15 minuta, a zatim prebacite na rešetku za hlađenje da nastavite sa hlađenjem.
Napravite fil: mikserom umutite puter na srednjoj brzini. Dodajte šećer u prahu, slatki krompir u prahu i mleko. Umutite dok ne postane glatko. Prebacitefil u kesu sa okruglim vrhom. Istisnite kašičicu fila u jednu koru od makaronsa. Prelijte ga drugom ljuskom makarona da biste napravili sendvič. Ponovite sa preostalim makaronsima i filom. Stavite u hermetički zatvorenu posudu na 24 sata!
Ostaci makaronsa mogu da se čuvaju u frižideru pokriveni do 5 dana (ili zamrznuti do 1 meseca).

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE