Sitni kolači okruglog oblika u raznim bojama izgledaju neodoljivo i odličan su izbor za posluženje na proslavama ili za poklone. Pored lepog izgleda oni su fenomenalnog ukusa, ali i zdrava poslastica.

Oni ne sadrže gluten pastu, jer nemaju u sebi pšenično brašno. Za pripremu kolača koristi se badem u prahu. Halves kolači (u Francuskoj se nazivaju "ljuske") sastoje se od tri sastojka: badema u prahu, šećera u prahu i belanaca. Punjenje je klasičnim kremom - Ganache krem, puter i čokolada.

Pogledajte i recept za Makaronse

Svi makaroni Laduree, gde god da ste ih kupili, se proizvode u jednoj laboratoriju u svetu konditorskih proizvoda u gradu Enney na granici Francuske i Švajcarske. To je jedini način da se garantuje isti ukus paste bilo gde u svetu. Za transport se koristi posebna tehnologija šok smrzavanja koja omogućava da se održi ukus i tekstura bez upotrebe konzervansa.

Sve boje koje se koriste za testeninu su prirodne. Za pastu se koriste pistaći, pire od bobica i ekstrakti (kao što su ruže ili narandžasta boje). Jedina veštačka boja (ali i ona zadovoljava sve nutritivne norme i standarde) – je golubije siva boja. Ova boja se ne može dobiti od prirodnih sastojaka.

Kao desert je izmišljen u Francuskoj, a kažu da takođe treba da se izgovara na francuski način, stavljajući akcenat na poslednjem slogu.

U svom modernom obliku macaronsi su izmišljeni 1930. godine u poslastičarnici Laduree. Pjer Defonten, potomak osnivača konditorskih proizvioda Luis Ernesta Liadiure, izumeo je spajanje dva makaronsa koristeći krem ganache. Sami makaronsi postoje još od renesanse, ali zahvaljujući Defontenu ovaj desert je bio jedan od simbola Francuske.

Danas postoji mnogo recepata da sami kod kuće isprobate i napravite svoje, jedinstvene makaronse.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu