Pite su uvek dobro rešenje kada vam se pojave iznenadni gosti, kada želite da obradujete ukućane, ali i kada poželite nešto ukusno što se lako sprema. Pite mogu da se prave sa domaćim korama, kupovnim korama, izlivene (tj. bez kora), a možete da ih pravite i od lisnatog testa. Mi vam danas donosimo sjajan recept za englesku pitu od lisnatog testa sa nadevom od sira, krompira i luka. Ukus je savršen.
Sastojci:
- 600 g lisnatog testa
- 1 krompir
- 2 kašike neslanog putera
- 1 crni luk
- 2 kašike brašna
- 125 ml mleka
- 50 ml pavlake za kuvanje
- 150 g zrelog čedar sira
- 1/4 kašičice senfa u prahu
- 1 jaje
Recept za englesku pitu sa sirom i lukom:
Pripremite lisnato testo
Isecite jednake kvadrate na testu, pa svaki stavite u manju posudu tako da pokrijte dno i ivicu. Možete da koristite i kalup za mafine. Izbockajte viljuškom dno testa. U svaku pitu (preko testa) stavite izgužvan pek papir i sipajte zrna pasulja unutra. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se testo ohladi, pa izvadite pek papir sa pasuljem.
Napravite nadev
Skuvajte krompir isečen na manje kocke i procedite. U tiganju istpoite puter i propžite sitno seckan crni luk. Kada omekša dodajte brašno i pržite još minut. Zatim postepeno sipajte mleko i mešaje sve vreme. Kada krene da vri dodajte krompir, rendani sir, senf u prahu i sipajte pavlaku za kuvanje. Posolite i pobiberite, pa sve dobro sjedinite. Sipajte nadev u pite, a ivicu testa premažite umućenim jajetom. Razvucite drugo lisnato testo i kalupom vadite okrugle oblike. Stavite preko pite i malo pritiniste, pa isecite višak koji viri. Pritisnite ivice testa viljuškom, a na sredini napravite rupu nožem. Premažite jajetom.
Pecite pitu
Pecite pitu u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta.
Pročitajte i ovo: Fensi pita sa šunkom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem