Sastojci:
- 300 g zamrznutog spanaća, odmrznutog i dobro oceđenog
- 1 glavica crnog luka, sitno seckanog
- 35 g svežeg mirođije, seckane
- 100 g feta sira, izmrvljene
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- 14 listova pirinčanog papira
- 1 jaje
- 2 kašike pavlake ili jogurta
- 200 ml mleka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika susama (opciono)
- 1 kašika crnog kima (opciono)
Priprema:
Ove pitice su savršena kombinacija hrskavog omota i sočnog, aromatičnog fila od spanaća, fete i mirođije. Inspirisane klasičnim grčkim pitama, ali pripremljene sa pirinčanim papirom umesto testa, one su lagana i jednostavna opcija za užinu, predjelo ili laganu večeru. Njihova posebna tekstura i bogat ukus čine ih neodoljivima – spolja su hrskave, a iznutra mekane i kremaste.
Odmrznite spanać i dobro ga iscedite da biste izbegli suvišnu vlagu u filu. Sitno iseckajte luk i mirođiju, a fetu izmrvite. U činiji pomešajte spanać, luk, mirođiju, fetu, maslinovo ulje, so i biber. Dobro promešajte i ostavite sa strane.
U drugoj činiji umutite jaje, pavlaku (ili jogurt), mleko i maslinovo ulje dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte ovu smesu u plitak tanjir kako biste lakše umakali pirinčani papir.
Uzmite jedan list pirinčanog papira i umočite ga u smesu, okrećući ga s obe strane, dok ne postane savitljiv, ali ne previše mekan. Položite ga na drvenu dasku, pazeći da ostane ravan i gladak. Stavite oko 2 kašike fila duž donjeg ruba papira.
Preklopite bočne strane, zatim pažljivo urolajte u oblik rolne, dobro zatvarajući fil unutra. Blago savijte rolnicu u oblik slova „C“ i stavite je na pleh obložen papirom za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite sav materijal. Premažite svaku rolnicu ostatkom smese od jajeta i mleka kako bi dobile zlatnu boju prilikom pečenja. Po želji pospite susamom i crnim kimom za dodatnu aromu i hrskavost. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 minuta, dok rolnice ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.Ostavite ih da se malo prohlade pre služenja. Najhrskavije su dok su sveže iz rerne, ali će blago omekšati tokom vremena.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.