Kolač sa višnjama i jogurtom je osvežavajući i ukusan desert, idealan za letnje dane.  Sprema se veoma lako i brzo, podseća na detinjstvo i mirise bakine kuhinje... Uživajte!

  • Sastojci:
  • Za kolač:
  • 2 šolje svežih višanja
  • 1 i 1/2 šolja brašna
  • 1/2 šolje šećera
  • 1/2 šolje jogurta
  • 1/4 šolje ulja
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • vanilin šećer ili ekstrakt vanile po ukusu
  • Za preliv:
  • 1 šolja slatke pavlake
  • 2-3 kašike šećera u prahu
  • 1/2 kašičice vanilin šećera ili ekstrakta vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pripremite okrugli pleh za pečenje (prečnika oko 23-25 cm) tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje ili ga namazati i posuti brašnom. U većoj činiji, umutite jaja, šećer i vanilu dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodajte jogurt i ulje u smesu sa jajima i dobro promešajte. Postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Mešajte lagano dok se svi sastojci ne sjedine, ali nemojte predugo. Sipajte smesu za kolač u pripremljeni pleh. Rasporedite višnje ravnomerno po površini smese za kolač.

Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok ne postane zlatnosmeđ i kad se zabode čačkalica u sredinu, izađe suva. Dok se kolač hladi, pripremite fil tako što ćete umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom dok ne dobijete kremastu i čvrstu teksturu.

Kad se kolač potpuno ohladi, premažite ga pripremljenom slatkom pavlakom. Po želji, možete dodatno ukrasiti kolač sa nekoliko svežih višanja ili posuti seckanim bademima. Ostavite kolač u frižideru neko vreme da se fil stegne pre nego što ga isečete i poslužite.

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow  kiflice od prhkog testa sa višnjama

Izvor: Stvar ukusa