Kolač sa višnjama i jogurtom je osvežavajući i ukusan desert, idealan za letnje dane. Sprema se veoma lako i brzo, podseća na detinjstvo i mirise bakine kuhinje... Uživajte!
- Sastojci:
- Za kolač:
- 2 šolje svežih višanja
- 1 i 1/2 šolja brašna
- 1/2 šolje šećera
- 1/2 šolje jogurta
- 1/4 šolje ulja
- 2 jajeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- vanilin šećer ili ekstrakt vanile po ukusu
- Za preliv:
- 1 šolja slatke pavlake
- 2-3 kašike šećera u prahu
- 1/2 kašičice vanilin šećera ili ekstrakta vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pripremite okrugli pleh za pečenje (prečnika oko 23-25 cm) tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje ili ga namazati i posuti brašnom. U većoj činiji, umutite jaja, šećer i vanilu dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodajte jogurt i ulje u smesu sa jajima i dobro promešajte. Postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Mešajte lagano dok se svi sastojci ne sjedine, ali nemojte predugo. Sipajte smesu za kolač u pripremljeni pleh. Rasporedite višnje ravnomerno po površini smese za kolač.
Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok ne postane zlatnosmeđ i kad se zabode čačkalica u sredinu, izađe suva. Dok se kolač hladi, pripremite fil tako što ćete umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom dok ne dobijete kremastu i čvrstu teksturu.
Kad se kolač potpuno ohladi, premažite ga pripremljenom slatkom pavlakom. Po želji, možete dodatno ukrasiti kolač sa nekoliko svežih višanja ili posuti seckanim bademima. Ostavite kolač u frižideru neko vreme da se fil stegne pre nego što ga isečete i poslužite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus