Kolač sa višnjama i jogurtom je osvežavajući i ukusan desert, idealan za letnje dane. Sprema se veoma lako i brzo, podseća na detinjstvo i mirise bakine kuhinje... Uživajte!
- Sastojci:
- Za kolač:
- 2 šolje svežih višanja
- 1 i 1/2 šolja brašna
- 1/2 šolje šećera
- 1/2 šolje jogurta
- 1/4 šolje ulja
- 2 jajeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- vanilin šećer ili ekstrakt vanile po ukusu
- Za preliv:
- 1 šolja slatke pavlake
- 2-3 kašike šećera u prahu
- 1/2 kašičice vanilin šećera ili ekstrakta vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pripremite okrugli pleh za pečenje (prečnika oko 23-25 cm) tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje ili ga namazati i posuti brašnom. U većoj činiji, umutite jaja, šećer i vanilu dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodajte jogurt i ulje u smesu sa jajima i dobro promešajte. Postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Mešajte lagano dok se svi sastojci ne sjedine, ali nemojte predugo. Sipajte smesu za kolač u pripremljeni pleh. Rasporedite višnje ravnomerno po površini smese za kolač.
Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok ne postane zlatnosmeđ i kad se zabode čačkalica u sredinu, izađe suva. Dok se kolač hladi, pripremite fil tako što ćete umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom dok ne dobijete kremastu i čvrstu teksturu.
Kad se kolač potpuno ohladi, premažite ga pripremljenom slatkom pavlakom. Po želji, možete dodatno ukrasiti kolač sa nekoliko svežih višanja ili posuti seckanim bademima. Ostavite kolač u frižideru neko vreme da se fil stegne pre nego što ga isečete i poslužite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa