Sastojci:
- 1 kocka svežeg kvasca
- 500 ml mleka
- 2-3 kašike jogurta
- 4 jaja (2 žumanca sačuvajte za premazivanje)
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 1 kašika rakije ili sirćeta
- oko 1–1.2 kg običnog pšeničnog brašna
Priprema:
Uskršnja pogača je nezaobilazan deo svakog uskršnjeg stola. Mekana, vazdušasta i sa mirisom svežeg hleba, ova pogača donosi toplinu i miris doma. Možete je oblikovati u pletenicu, venac ili jednostavno okruglu, ali svaki zalogaj je savršen – tako mekana da se doslovno topi u ustima.
U mlako mleko dodajte šećer i izmrvljeni kvasac. Ostavitte 10 minuta da nadođe. U većoj činiji pomešajte jaja (ostavite 2 žumanceta za premazivanje), jogurt, ulje, sirće i nadošli kvasac. Dodajte so i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatko, elastično testo.
Pokrijte testo i ostavite ga da naraste oko 1 sat, ili dok ne udvostruči zapreminu. Prebaci testo na blago pobrašnjenu površinu, oblikujte prema želji (npr. pletenica, pogača, rolnice…). Poređajte u pleh i ponovo ostavite da nadođe 15–20 minuta.
Premažite umućenim žumancima i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–50 minuta, dok lepo ne porumeni. Čim izvadite iz rerne, premažite puterom za sjaj i dodatnu mekoću.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.