Sastojci:

  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 500 ml mleka
  • 2-3 kašike jogurta
  • 4 jaja (2 žumanca sačuvajte za premazivanje)
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika rakije ili sirćeta
  • oko 1–1.2 kg običnog pšeničnog brašna

Priprema:

Uskršnja pogača je nezaobilazan deo svakog uskršnjeg stola. Mekana, vazdušasta i sa mirisom svežeg hleba, ova pogača donosi toplinu i miris doma. Možete je oblikovati u pletenicu, venac ili jednostavno okruglu, ali svaki zalogaj je savršen – tako mekana da se doslovno topi u ustima.

Savet:

Rakija (ili sirće) u testu pomaže da ono bude rastresito i da duže ostane sveže – nemojte ga preskakati!

U mlako mleko dodajte šećer i izmrvljeni kvasac. Ostavitte 10 minuta da nadođe. U većoj činiji pomešajte jaja (ostavite 2 žumanceta za premazivanje), jogurt, ulje, sirće i nadošli kvasac. Dodajte so i postepeno dodajte brašno dok ne dobijete glatko, elastično testo.

Pokrijte testo i ostavite ga da naraste oko 1 sat, ili dok ne udvostruči zapreminu. Prebaci testo na blago pobrašnjenu površinu, oblikujte prema želji (npr. pletenica, pogača, rolnice…). Poređajte u pleh i ponovo ostavite da nadođe 15–20 minuta.

Premažite umućenim žumancima i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–50 minuta, dok lepo ne porumeni. Čim izvadite iz rerne, premažite puterom za sjaj i dodatnu mekoću.

Bonus video

Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea Izvor:  Najlepši ukras na pogači pomoću bakinog miljea