Na stolu za Uskrs treba da se nađe domaća pogača. Sve i da niste majstor za testo, ne postoji šansa da vam ovaj recept ne uspe, a ni dekorisanje nije nimalo komplikovano. Ulepšajte svaku trpezu neverovatno mekanom pamuk pogačom, što i sam naziv govori. Uz kuvana jaja, kajmak, slaninu... svaki praznični doručak će se pretvoriti u pravu gozbu.
- Sastojci:
- 200 ml kisele vode
- 200 ml mleka
- 200 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 25 g svežeg kvasca
- 700 g brašna
- Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika ulja
- 1 kašika mleka
Priprema:
U posudi izmrvite kvasac, dodajte šećer, pa sipajte toplo mleko, pa promešajte. Ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta, pa sipajte kiselu vodu, ulje, prosejano brašno i so. Umesite testo. Pokrijte i ostavite da nadođe, a zatim ga podelite na 2 jednaka dela. Jedan deo razvucite u krug, a zatim isecite 16 trouglova. Urolajte trouglove u kiflice i poređajte u tepsiju prečnika 26 cm, obloženu pek papirom. Kiflice poređajte u krug na sredinu tepsije.Od druge polovine testa odvojiti 150 g,a preostalo testo razvucite u krug. Isecite 8 trouglova i urolajte kiflice. Svaku presecite po sredini i tu presečeni deo ređajte uz obod.Sada cela tepsija treba da bude obložena kiflicama, a u sredinu gde je šupljina stavite ono testo koje ste odvojili sa strane, ali prvo ga oblikujte u krug. Umutite žumance sa mlekom i uljem, pa premažite pogaču. Sredinu pospite semenkama, ako želite. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 40 minuta. Na polovini pečenja ako vam deluje da će da izgori stavite pek papir i nastavite da pečete.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem