Svaka domaćica koja drži do sebe u jednom trenutku treba da nauči da ispeče pogaču. Počnite od onih jednostavnih, a preukusnih kao što je pamuk pogača. Ako ispratite baka Jelin provereni recept usepće vam iz prvog pokušaja. Poslužite za praznični doručak zajedno sa domaćom slaninom i sirom.

Sastojci:

  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 300 ml mleka
  • 100 ml vode
  • malo soli
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 700-750 g brašna

Priprema:

U mlako mleko dodajte kvasac, šećer i mlaku vodu. Ostavite da se aktivira, pa dodajte ulje i postepeno sipajte brašno i so. Umesite mekano testo. Pokrijte i ostavite da naraste. Premažite ulje tepsiju, pa uzimajte delove testa i oblikujte loptice. Ređajte u tepsiju. Pokrijte testo i ostavite da naraste. Premažite žumancetom, pospite susamom i pecite na 180°C oko 40-45 minuta. Pokrijte krpom da pogača malo odmori.

Izvor: Bakina i dekina kuhinja