Hleb spada u najstariju hranu koja je pripremana i koja je jeftina. Za njega vam trebaju osnovne namirnice kao što su brašno, voda i kvasac koje svaka domaćica ima u kući. Danas se prave različite vrste hleba i mogu da se dodaju sastojci po želji.
Domaći hleb nas uvek podseti na bakinu kuhinju kada se cela porodica okupljala za stolom za doručak ili večeru. U tekstu ispod se nalazi recept za jednostavan hleb koji će uspeti i početnicima, a neverovatno je mekan i ukusan.
Sastojci:
- 480 g brašna
- 90 ml toplog mleka
- 200 ml tople vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 kašika soli
- 2 kašike ulja
- 1 žumance
Priprema:
Pomešajte toplu vodu i mleko, pa dodajte ulje, šećer i kvasac. Promešajte, pa sipajte brašno i so. Umesite testo, pokrijte i ostavite da nadođe. Na pobrašnjenoj površini malo premesite, a zatim ostavite razvucite testo u deblji krug. Stavite u pleh koji ste nauljili, pa pokrijte providnom folijom i krpom i ostavite da nadođe još 20 minuta. Premažite žumancetom, pa viljuškom malo pritisnite testo, da se spusti, a onda ga na par mesta probušite čačkalicom. Pecite u zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem