Ovi tradicionalni brazilski hlepčići originalnog naziva pão de queijo navodno je nastao još u 18. veku, a od tada se receptura menjala nekoliko puta. Ono što je specifično za njih je to da se prave od tapioka brašna. Reč je o brašnu, zapravo više skrobu, bez glutena, koje se dobija od sušenog korena tropske biljke manioke, a možete ga naći u prodavnicama zdrave hrane. 

Takođe, prvobitno nisu bili sa dodatkom sira, ali vremenom je postao neizostavan deo recepta. Možete upotrebiti koji god sir želite, ali se najbolje uklapa neki intezivnijeg ukusa poput čedra ili parmezana.

Priprema:

  • 170 g tapioka brašna 
  • 165 ml mleka
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 70 g izrendanog čedra
  • 1 veće jaje
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Prvo zagrejte rernu na 200 stepeni. U blender stavite sve sastojke, tapioka brašno, mleko, ulje, izrendani sir, jaje i so i miksajte dok ne dobijete glatku smesu. Ukoliko nemate blender, iskoristite mikser i sve dobro izmutite. Pleh za pečenje premažite uljem, pa rikama uzimajte manje količine testa oblikujte loptive i ređajte u pleh, vodeći računa da ostavite razmak između svakog. Pecite oko 15-20 minuta dok ne dobiju zlatnu koricu. Najbolji su dok je jedu topli, ali biće podjednako ukusni i hrskavi i kada se ohlade. 

Izvor: Stvar ukusa