Lisnate pogačice sa sirom po baka Jelinom receptu odličan su izbor za doručak ili večeru. Brzo ćete savladati pripremu, a obradovaće im se svi. Testo razvlačite kao za kore, pa bogato nafilujte. Peku se oko pola sata, a ukusnije su od žu-žua. Ispratite svaki baka Jelin korak i garantovano će vam uspeti.
Sastojci:
- 250 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 20 ml maslinovog ulja + 2 kašike
- 400 g brašna
- prstohvat soli
Za nadev:
- 100 g sira feta
- 1 jaje
- susam
Priprema:
Sir pomešajte sa belancetom, a žumance ostavite za premazivanje. Pomešajte toplo mleko, kvasac i šećer, a kada se aktivira dodajte ulje, brašno i so. Umesite mekano testo, možete i mikserom. Ostavite da odmori oko 30 minuta. Podelite na tri dela, pa oblikujte lopte. Pokrijte kesom, pa krpom i ostavite još 5 minuta.
Sto premažite uljem, kao i ruke, pa lagano razvucite. Rukama tanjite testo dok ne postane providno. Obratite pažnju na ivice da vam ne ostanu debele. Podelite razvučeno testo nožem na dva dela po dužini, pa po širini da dobijete 9 delova. Krenuti od donjeg dela, levi i desni list preklopite do sredine, pa premažite sa dve kašičice sira, pa testo prebacite na zadnji red. Pokrijte sa levim i desnim listom. Ređajte u podmazan pleh ili obložen pek papirom. Presecite svako testo po sredini i popreko da dobijete lepe lisnate kocke. Pokrijte folijom 20 minuta, pa premažite žumancetom i pospite susamom. Stavite u zagrejanu rernu i pecite na 220°C oko 25-30 minuta. Gotove pokrijte krpom da omeknu i odmore.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu