Tart prema nekin navodima nastao u Egiptu u osamnaestom veku, kada se pravio kao brza poslastica, potom ga srećemo u Italiji, a do savršenstva i danas poznatog oblika dovode ga ko drugi nego Francuzi. A legenda kaže da jednom davno, jedan kuvar nije napravio dovoljno testa za poručenu pitu i imao ga je tek toliko da napravi donju koru. 

Odlučio je da stavi malo voća preko te kore i ispeče smesu u tako postavljenoj formi, ne bi li sebe spasao kazne. Novoj formi je bilo potrebno i ime, te je kuvar rešio da je nazove „tart“ i tako je ovo ime postalo sinonim za „pitu bez gornje kore“.Tokom vremena pravile su se razne vrste tarta, a mogućnost kombinovanje je zaista bekonačna. Mi vam donosimo recept za čokoladni tart sa banana, koji je savršen i za one koji poste. 

Sastojci:

Korica:

  • 70 g posnog mlevenog keksa
  • 50 g mlevenog pečenog lešnika
  • 1 kašika meda
  • 3 kašike kokosovog ulja
  • 2 kašike lešnikovog ili nekog drugog biljnog mleka

Prvi sloj:

  • 1 banana
  • 100 g lešnikovog putera
  • 100 g crne čokolade

Drugi sloj:

  • 100 g crne čokolade
  • 1 kašika meda
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 50 g seckanih lešnika

Priprema:

Za koricu pomešajte sve sastojke i oblikujte u kalupu prečnika 20 cm, pa ga stavite u frižider da se stegne dok pripremate filove. Za prvi sloj istopite čokoladu, pa je pomešajte sa lešnik puterom. Bananu isecite na kolutove, rasporedite preko stegnute korice, pa sve preliti filom. Vratite u frižider na sat vremena da se sve stegne. Za drugi sloj ponovo istopite čokoladu, dodajte med, kokosovo ulje i lešnike, pa pažljivo rasporedite preko prethodnog fila. Stavite u frižider na minimun sat vremena, a nakon toga ga izvadite iz kalupa i služite.

Izvor: Slatka domaćica