Italijanski uštipci poznati kao cepole ili fritule, prave se u regiji oko Rima i Napulja verovatno su i najukusnije na svetu, a sve zahvaljujući kombinaciji sa rikota sirom. Neko pravi vrlo sitne, nego krupnije, neko ih filuje džemom, a neko medom. Ipak, kao tipičan recept za cepole obično se uzima varijanta sa sirom. Tradicionalno se pripremaju za Dan Svetog Josifa, kada se prodaju i na uličnim tezgama, ali su čest izbor za brzu i zasitnu večeru ili doručak.

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 130 grama brašna
  • 250 grama rikota sira
  • ulja po potrebi
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike šećera
  • na vrh kašičice ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Umutite jaja dobro žicom, pa ih pomešajte s brašnom, praškom za pecivo, šećerom i solju. Dodajte sir i ekstrakt vanile, prokuvajte nekoliko minuta na tihoj vatri da bi se sastojci lakše sjedinili, pa ostavite da se hladi. Kad se prohladi, vadite testo kašikom i ređajte krofnice po dubokom i dobro zagrejanom ulju u dubljem tiganju. Pržite svaku po 4-5 minuta, odnosno dok ne dobiju lepu zlatnu boju, pa ređajte po ubrusu kako bi se ocedio višak masnoće. Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa