Italijanski uštipci poznati kao cepole ili fritule, prave se u regiji oko Rima i Napulja verovatno su i najukusnije na svetu, a sve zahvaljujući kombinaciji sa rikota sirom. Neko pravi vrlo sitne, nego krupnije, neko ih filuje džemom, a neko medom. Ipak, kao tipičan recept za cepole obično se uzima varijanta sa sirom. Tradicionalno se pripremaju za Dan Svetog Josifa, kada se prodaju i na uličnim tezgama, ali su čest izbor za brzu i zasitnu večeru ili doručak.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 130 grama brašna
- 250 grama rikota sira
- ulja po potrebi
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike šećera
- na vrh kašičice ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Umutite jaja dobro žicom, pa ih pomešajte s brašnom, praškom za pecivo, šećerom i solju. Dodajte sir i ekstrakt vanile, prokuvajte nekoliko minuta na tihoj vatri da bi se sastojci lakše sjedinili, pa ostavite da se hladi. Kad se prohladi, vadite testo kašikom i ređajte krofnice po dubokom i dobro zagrejanom ulju u dubljem tiganju. Pržite svaku po 4-5 minuta, odnosno dok ne dobiju lepu zlatnu boju, pa ređajte po ubrusu kako bi se ocedio višak masnoće. Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno