Vanilice su mnogima bile omiljena poslastica iz detinjstva. Mnogima su prva asocijacija na bakinu kuhinju, a da li ste ikada probali slane vanilice? Postupak pripreme je isti, a možete i da se igrate ukusima i da birate začine. Sjajno su rešenje za predjelo na svečanoj trpezi, jer će se gosti sigurno oduševiti, a mogu da budu i lagana užina. 

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 100 g putera
  • 100 g rendanog kačkavalja
  • 100 g seckanog kikirikija
  • 3 kašike pavlake
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 250 g krem sira
  • peršun
  • origano

Priprema:

U posudu stavite brašno, so, prašak za pecivo, kačkavalj, puter, pavlaku i kirikiri, pa rukom zamesite testo. Kada dobijete homogenu smesu uvijte je u foliju i ostavite plp pola sata u frižideru. Nakon toga testo rastanjite oklagijom, pa modlom ili čašicom za rakiju vadite vanilice i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 C nekih 15-20 minuta dok ne dobiju smeđu boju. Ostavite ih da se ohlade, a za to vreme pripremite fil. U krem sir dodajte sitno naseckani peršun i origano, a možete i druge žačine po ukusu. Jednu stranu vanilice namažite sirom, pa spojite sa drugom. Ponavljate postupak dok ne utrošite sav materijal.

Izvor: Stvar ukusa