Ako ste ikada uživali u sufleu, onda znate koliko su ukusni. Lagan i pahuljast, sufle može poprimiti mnoge profile ukusa, u rasponu od slanog do slatkog. Iako volimo dobar čokoladni sufle, postoji nešto posebno u vezi sa slanim - kao, na primer, ovaj sufle od sira.
Sastojci:
- 6 kašika putera
- 2 kašike sitno rendanog parmezana
- 4 kašike brašna
- 1 ¼ šolje mleka
- pola šolje iseckanog čedar sira
- 4 jajeta
Priprema:
Zagrejte rernu na 150 stepeni. Koristite omekšali puter da podmažite kalupe za sufle - biće vam potrebna 4 kalupa. Pospite 2 kašike parmezana preko putera tako da unutrašnjost bude premazana.
Zagrejte 4 kašike neslanog putera u tiganju na srednjoj vatri dok se ne istopi, a zatim dodajte brašno i mešajte dok ne postane glatko. Postepeno umešajte mleko. Kuvajte, neprestano mešajući, 5 minuta ili dok se smesa ne zgusne — ovo je osnova za sufle.
Uklonite tiganj sa vatre i dodajte čedar. Mešajte dok se ne istopi, a zatim prebacite smesu u veliku posudu. Ostavite da se ohladi 5 minuta. Odvojite žumanca od belanaca. U ohlađenu mešavinu sira umešati jedno po jedno žumance dok se dobro ne izmeša. Pokrijte podlogu za sufle krpom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Belanca stavite u čistu činiju i umutite u čvrst sneg. Pažljivo dodajte kašiku po kašiku belanaca u podlogu od sira.
Stavite pripremljene posude za sufle na pleh i sipajte mešavinu. Uzmite nož pa "skinite" deo oko ivice kako biste stvorili efekat "cilindara". Ovo će osigurati da se sufle ravnomerno dižu i da izgledaju lepo. Pecite u rerni 12-15 minuta dok dobro narastu. Poslužite odmah.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Originalna italijanska pasta sa rendanim jajima
Pesto od graška po receptu Džejmija Olivera
Pileći file na firentinski način