Poznat još kao sohan alva, ovaj neobični kolač je jedan od omiljenih dezerta na jugu Azije, gde se pravi na razne načine. Korene, međutim, vuče iz Persije, a reč sohan ima više značenja — na sanskritu znači "lepog izgleda", a na arapskom "zvezda". 

Veruje se da je ova poslastica drevna, a ono što je sigurno jeste da je uveliko pravljena u 18. veku u čuvenoj poslastičarnici "Gantevala" u današnjem Starom Delhiju. Postoje razne varijante sohana, a mi vam donosimo originalni recept. 

Sastojci:

  • 3 kašike maslaca
  • 2 kašike meda
  • 160 grama mlevenih badema 
  • pola kašičice šafrana
  • 2 kašike vruće vode
  • 160 grama šećera

Za dekoraciju:

  • 100 g seckanih badema ili pistaća

Priprema:

Polako topite maslac na tihoj vatri, uz neprestano mešanje, pa dodajte med, šećer i seckane bademe. U vrućoj vodi rastopite šafran, pa ga dodajte u smesu od bademama, meda i šećera. U pleh za pečenje kašikom sipajte ovu mešavinu, pa ostavite da se stegne. Kada je smesa napola stegnuta nožem isecite na kocke želejnje veličine i u svaku utisnite malo sekanih badema ili pistaća po ukusu . Kada se potpuno stegne i ohladi spreman je za služenje. 

Izvor: Stvar ukusa