Nije poznato da li je Havana torta nazvana tako zato što potiče sa Kube ili zbog činjenice da je lagana, kremasta i idealna za sunčane dane, ali ceo svet je zna pod ovim imenom. Međutim, daleko od toga da se ona jede samo leti, a za njenu pripremu vam nisu potrebni komplikovani sastojci. Kada nemate puno vremena da napravite tortu, a hoćete da bude fina, kremasta i bez kora, onda je ovaj recept idealan za vas, a najbolje od svega je što se ne peče

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 30 g želatina
  • 400 g šećera
  • 500 ml slatke pavlake
  • 200 g pečenih lešnika
  • 200 g napolitanki sa lešnikom

Priprema:

Uz mešanje, na tihoj vatri otopiti polovinu šećera. Zatim je izlijte na tacnu prekrivenu pek-papirom i ostavite da se stegne i prohladi. Uzeti 150 mililitara mleka i ubaciti želatin da nabubri. Ostatkom mleka preliti preostalih 200 grama šećera, pa stavite da provri na srednjoj vatri. Kad proključa, dodajte želatin i mešajte nekoliko minuta, pa stavite da se hladi na sobnoj temperaturi i posle sat vremena stavite u frižider. Trebalo bi da dobijete nešto gušću smesu. U odvojenoj činiji umutiti slatku pavlaku, pa je sjediniti s mešavinom od mleka i želatina. Zatim onu prvu turu šećera koja se ohladila i stegla na tacni izlomite na manje komade, pomešajte sa izlomljenim napolitanka i lešnicima i stavite u blender i sameljite. U kalup za torte na dno pospite malo ove smese iz blendera, pa premažite delom fila od mleka i slatke pavlake, pa ponovo poređajte smesu iz blendera. Ponavljate postupak dok ne potprošite sav materijal. Poslednji sloj treba da vam budu suvi sastojci. Ostavite u frižideru preko noći da se lepo stegne. 

Izvor: Stvar ukusa