Elegnatna troslojna torta sa prošaranom glazurom je odlična za proslave, a pravi se baš lako. Ispecite čokoladnu koru, pa preko stavite crni fil, a onda i šne. Sve se to preliva sa čokoladnom glazurom u dve boje. Poznata je pod imenom Ptičije mleko, a svi će vam tražiti recept kada prvi put probaju. 

Sastojci:

Za koru:

  • 3 jajeta 
  • 125 g brašna 
  • 125 g šećera 
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • 50 g kakaoa 
  • 20 g istopljenog putera 

Za fil:

  • 5 belanaca 
  • 300 g šećera u prahu 
  • 20 g želatina 
  • 200 ml vode 
  • 30 g kakaoa

Za glazuru:

  • 200 g mlečne čokolade 
  • 200 g bele čokolode 

Priprema:

Jaja umutite sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno sa kakaom i praškom za pecivo, pa sve lepo promešajte. Na kraju dodajte otopljeni puter i sjedinite. Sipajte u kalup prečnika 20 cm obložen pek papirom. Pecite na 180°C oko 15 minuta. Premažite karamel sirupom, a možete i mlekom, ako nemate karamel. 

Belanca kratko umutite, pa dodajte šećer u prahu i nastavite da mutite. Podelite šne na 2 jednake smese, pa u jednu dodajte kakao i lagano promešajte. Želatin pomešajte sa vodom u 2 posude (u svakoj posudi 10 g želatina i 100 ml vode). Posle 5 minuta dodajte jedan želatin u crni fil, a jedan u beli. Promešajte. Sipajte prvo crni fil preko kore, pa beli. Poravnajte i stavite u frižider na pola sata. 

Istopljenu mlečnu čokoladu sipajte u posudu i preko sipajte belu čokoladu, pa prelijte tortu. Stavite u frižider na još pola sata. 

Izvor: Stvar ukusa