Elegnatna troslojna torta sa prošaranom glazurom je odlična za proslave, a pravi se baš lako. Ispecite čokoladnu koru, pa preko stavite crni fil, a onda i šne. Sve se to preliva sa čokoladnom glazurom u dve boje. Poznata je pod imenom Ptičije mleko, a svi će vam tražiti recept kada prvi put probaju.
Sastojci:
Za koru:
- 3 jajeta
- 125 g brašna
- 125 g šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 50 g kakaoa
- 20 g istopljenog putera
Za fil:
- 5 belanaca
- 300 g šećera u prahu
- 20 g želatina
- 200 ml vode
- 30 g kakaoa
Za glazuru:
- 200 g mlečne čokolade
- 200 g bele čokolode
Priprema:
Jaja umutite sa šećerom, pa dodajte prosejano brašno sa kakaom i praškom za pecivo, pa sve lepo promešajte. Na kraju dodajte otopljeni puter i sjedinite. Sipajte u kalup prečnika 20 cm obložen pek papirom. Pecite na 180°C oko 15 minuta. Premažite karamel sirupom, a možete i mlekom, ako nemate karamel.
Belanca kratko umutite, pa dodajte šećer u prahu i nastavite da mutite. Podelite šne na 2 jednake smese, pa u jednu dodajte kakao i lagano promešajte. Želatin pomešajte sa vodom u 2 posude (u svakoj posudi 10 g želatina i 100 ml vode). Posle 5 minuta dodajte jedan želatin u crni fil, a jedan u beli. Promešajte. Sipajte prvo crni fil preko kore, pa beli. Poravnajte i stavite u frižider na pola sata.
Istopljenu mlečnu čokoladu sipajte u posudu i preko sipajte belu čokoladu, pa prelijte tortu. Stavite u frižider na još pola sata.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem