Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOMAĆI KREM BRULE: Francuska poslastica od slatke pavlake i žumanaca koja je osvojila ceo svet

Krem brule je savršeno kremsta poslastica poreklom iz Francuske.

 Krem brule Izvor: Shutterstock

Krem brule je verovatno najpoznatiji i najpopularniji francuski dezert koji se pravi širom sveta. Tradicionalno se priprema s punomasnom slatkom pavlakom, ali može da se napravi i sa sladoledom od vanile, a mi vam donosimo originalni recept. Ukoliko vam je lakše najbolje je da ga napraviti dan ranije, ostaviti da se dobro ohladi i neposredno pred posluzivanje napraviti zlatnosmedju karamel koricu.

Sastojci:

  • 500ml punomasne slatke pavlake
  • 5 vecih žumanaca
  • 1 stapic vanile (može i ekstrakt)
  • 100g kristal šećera
  • 100g smeđeg šećera

Možda će vas zanimati

Priprema:

Prepolovite štapic vanile po duzini, uklonite semenke i stavite u posudu sa pavlakom na umerenu temperaturu da smesa provri (ukoliko koristite ekstrakt vanile stavite jednu kašičicu). Sklonite s ringle i ostavite jedan sat da se prohladi. Žumanca i kristal šećer mutite mikserom na najvećoj brzini dok smesa ne postane svetla i kremasta. U smesu dodajte pavlaku i promešajte drvenom varjačom. Procedite kroz gustu cediljku u manju posudu. Zagrejte rernu na 150C. Podmažite 6 vatrostalnih činijica zapremine 125ml sa malo putera, pa sipajte krem. Stavite ih u pleh i u njega sipajte vrelu vodu do polovine visine činijica. Pecite 35-45min, dok se krem ne stegne, ali da u sredini ostane mekan. Izvadite ih iz pleha i ostavite ih da se hlade na sobnoj temperaturi oko jedan sat. Pokrijte ih folijom  i hladite u frižideru najmanje četiri sata. Neposredno pre posluživanja krem ravnomerno pospite smeđim šećerom. Ukljucite rernu na najvišu teperturu i pecite dok se korica ne karamelizuju, oko nekih  minuta, ali vodite računa da vam ne izgori. 

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti