Krem brule je verovatno najpoznatiji i najpopularniji francuski dezert koji se pravi širom sveta. Tradicionalno se priprema s punomasnom slatkom pavlakom, ali može da se napravi i sa sladoledom od vanile, a mi vam donosimo originalni recept. Ukoliko vam je lakše najbolje je da ga napraviti dan ranije, ostaviti da se dobro ohladi i neposredno pred posluzivanje napraviti zlatnosmedju karamel koricu.
Sastojci:
- 500ml punomasne slatke pavlake
- 5 vecih žumanaca
- 1 stapic vanile (može i ekstrakt)
- 100g kristal šećera
- 100g smeđeg šećera
Priprema:
Prepolovite štapic vanile po duzini, uklonite semenke i stavite u posudu sa pavlakom na umerenu temperaturu da smesa provri (ukoliko koristite ekstrakt vanile stavite jednu kašičicu). Sklonite s ringle i ostavite jedan sat da se prohladi. Žumanca i kristal šećer mutite mikserom na najvećoj brzini dok smesa ne postane svetla i kremasta. U smesu dodajte pavlaku i promešajte drvenom varjačom. Procedite kroz gustu cediljku u manju posudu. Zagrejte rernu na 150C. Podmažite 6 vatrostalnih činijica zapremine 125ml sa malo putera, pa sipajte krem. Stavite ih u pleh i u njega sipajte vrelu vodu do polovine visine činijica. Pecite 35-45min, dok se krem ne stegne, ali da u sredini ostane mekan. Izvadite ih iz pleha i ostavite ih da se hlade na sobnoj temperaturi oko jedan sat. Pokrijte ih folijom i hladite u frižideru najmanje četiri sata. Neposredno pre posluživanja krem ravnomerno pospite smeđim šećerom. Ukljucite rernu na najvišu teperturu i pecite dok se korica ne karamelizuju, oko nekih minuta, ali vodite računa da vam ne izgori.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem