Ćurosu su nadaleko poznati španski uštipci koji se nakon prženja bogato valajaju u mešavinu šećera i cimeta, a zatim se služe uz čokoladni umak. Najčešće se jedu za doručak, ali se posebno spremaju za praznike i ulične festivale.

Ako niste bili u Španiji ili niste probali ćurose, možete vrlo jednostavno da ih napravite kod kuće i to za samo 20-ak minuta. Od sastojaka vam ne treba ništa egzotično, a umeće koje treba da imate je minimalno.

Sastojci:

Za testo:

  • 150 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 kašika ulja
  • 250 ml vruće vode

Za posip:

  • 100 g šećera
  • 1 kesica cimeta

Čokoladni sos:

  • 100 ml mleka
  • 80 g čokolade
  • 1 kašičica putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile (opciono)

Priprema:

Prvo napravite čokoladni sos tako što ćete zagrejati mleko, ekstrakt vanile i puter do ključanja. Zatim, sklonite sa vatre, dodajte komadiće čokolade i pustite da stoji nekoliko minuta, pa žicom energično izmešajte da se sve lepo sjedini. Za testo u činiji pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Dodajte provrelu vodu i ulje i dobro sjedinite sastojke da dobijete kompaktno testo. Za ovo je najbolje da koristite varjaču ili silikonsku špatulu jer ćete tako najbolje sjediniti sastojke. Ulje sipajte u šerpu i dobro zagrejte. U međuvremenu testo preručite u špric za tulumbe ili dresir kesu sa zvezdastim nastavkom. U zagrejano ulje istisnite ćurose da budu dužine 10-ak santimetara, presecite testo nožićem ili makzama pa istisnite još 2 ili 3 ćurosa, zavisno od veličine šerpe. Pržite nekoliko minuta ili dok ne postanu hrskavi sa svih strana. Izvadite ih iz ulja i odmah uvaljajte u mešavinu šećera i cimeta. Čokoladni sos sipajte u činiju pa ga služite zajedno sa ćurosima.

Izvor: Stvar ukusa