Ćurosu su nadaleko poznati španski uštipci koji se nakon prženja bogato valajaju u mešavinu šećera i cimeta, a zatim se služe uz čokoladni umak. Najčešće se jedu za doručak, ali se posebno spremaju za praznike i ulične festivale.
Ako niste bili u Španiji ili niste probali ćurose, možete vrlo jednostavno da ih napravite kod kuće i to za samo 20-ak minuta. Od sastojaka vam ne treba ništa egzotično, a umeće koje treba da imate je minimalno.
Sastojci:
Za testo:
- 150 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 kašika ulja
- 250 ml vruće vode
Za posip:
- 100 g šećera
- 1 kesica cimeta
Čokoladni sos:
- 100 ml mleka
- 80 g čokolade
- 1 kašičica putera
- 1 kašičica ekstrakta vanile (opciono)
Priprema:
Prvo napravite čokoladni sos tako što ćete zagrejati mleko, ekstrakt vanile i puter do ključanja. Zatim, sklonite sa vatre, dodajte komadiće čokolade i pustite da stoji nekoliko minuta, pa žicom energično izmešajte da se sve lepo sjedini. Za testo u činiji pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Dodajte provrelu vodu i ulje i dobro sjedinite sastojke da dobijete kompaktno testo. Za ovo je najbolje da koristite varjaču ili silikonsku špatulu jer ćete tako najbolje sjediniti sastojke. Ulje sipajte u šerpu i dobro zagrejte. U međuvremenu testo preručite u špric za tulumbe ili dresir kesu sa zvezdastim nastavkom. U zagrejano ulje istisnite ćurose da budu dužine 10-ak santimetara, presecite testo nožićem ili makzama pa istisnite još 2 ili 3 ćurosa, zavisno od veličine šerpe. Pržite nekoliko minuta ili dok ne postanu hrskavi sa svih strana. Izvadite ih iz ulja i odmah uvaljajte u mešavinu šećera i cimeta. Čokoladni sos sipajte u činiju pa ga služite zajedno sa ćurosima.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem