Doručak pokreće vaš metabolizam i pomaže vam da sagorite kalorije tokom dana. Takođe daje energiju koja vam je potrebna da se usredsredite na posao ili učenje. Preskakanje prvog obroka nije baš najsjajnija ideja, ali bolje je i da preskočite nego da jedete rano ujutru nezdravu hranu.
Doručak vam pomaže da podignete nivo šećera u krvi, a ako izegnete da ga pojedete osećaćete se tromo i defokusirano. Oni koji preskaču jutranji obrok, najčešće čine to zato što žure na posao ili u školu, ne osećaju glad ili žele da smrašaju.
Potrudite se da ne preskačete doručak, a najbrža za pripremu su jaja. Ona povećavaju osečaj sitorsti, ali i smanjuju unos kalorija pri sledećem oborku i pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i insulina. Osim toga, žumance sadrži lutein i zeaksantin. Ovi antioksidanti pomažu u sprečavanju očnih poremećaja. Jaja su takođe jedan od najboljih izvora holina, veoma važnog nutrijenta za zdravlje mozga i jetre.
Uskrs je prošao i sigurno su vam ostala kuvana jaja. Njih možete da iskoristite za briznski doručak, a evo nekoliko ideja.
SENDVIČ SA JAJIMA I AVOKADOM
Sastojci:
- 3 jajeta
- 1 avokado
- 1/2 limuna
- malo džema
- tost hleb
Priprema:
Tost premažite sa malo ulja i prepecite u tiganju. Avokado isecite na kriške, pa stavite na tost i preko izrendajte jaja. Stavite i malo džema i limunovog soka.
SENDVIČ SA JAJIMA
Sastojci:
- 3 jajeta
- tost hleb
- puter ili maslinovo ulje
- 1 čen belog luka
Priprema:
Parče hleba premažite puterom ili maslinovim ulje, istrljajte čenom belog luka i prepecite. Preko poređajte kuvana jaja isečena na četvrtine ili ih izrendajte. Možete da dodate i sir ili šunku koja je služena kao predjelo za Uskrs, a možda čak i neku salatu.
PUNJENA JAJA
Sastojci:
- kuvana jaja
- 2 kašike putera
- malo senfa
Priprema:
Jaja presecite na pola, a žumanca izvadite, a polutke belanaca ostavite sa strane. U blenderu sjedinite žumanca, puter i senf. Sipajte u šprica za kolače, pa pomoću njega napunite šupljinu belanaca.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus