Kako Uskršnji post još uvek traje, a pijace su prepune mladog luka, koji pored toga što je ukusan je i izuzeno zdrav. Recept za proju sa ovim povrćem se izuzetno lako pravi, a potrebno vam je samo pet sastojaka, a provereno uspeva i onima sa manje kulinarskog iskustva. Tolikio je ukusna da ćete je sigurno praviti i kada post prođe. 

Sastojci:

  • 3 veze mladog luka
  • 500 g kukuruznog brašna
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja vode
  • so

Priprema:

Očistite i operite mladi luk pa ga iseckajte i kratko propržite u tiganju na zagrejanom ulju, tek toliko da malo omekša. Propržen mladi luk ostavite da se ohladi, a dotle sipajte brašno u posudu za mešenje i napravite udubljenje. Prohlađeni luk sipajte unutra, posolite prema ukusu i naizmenično ulivajte ulje i malo mlake vode neprestano mešajući. Kad sve dobro izmešate, izradite srednje čvrstu smesu. Uljem premažite tepsiju ili kalupe za pečenje i uključite rernu na 180 C. Pecite oko pola sata, a najbolje je da iskoristite stari trik za proveru, kad u nju zabodete čačkalicu i ona ostane suva. Kada je gorova pokrijte je krpom i ostavite da se prohladi, pa je poslužite.

Izvor: Stvar ukusa