Riba je namirnica koja ima veliku nutritivnu vrednost, a oslić je vrta koja je najzastupljenija morska riba na našoj trpezi. Za ovaj recept najbolje je kupiti medaljone od ove ribe, koji nemaju kosti, mada možete da panirate i obično sečene komade ribe.

S obzirom da Uskršnji post još traje, pa ukoliko želite da spremite brz i ukusan ručak, koji će vam dati više vremena za uživanje sa porodicom, ovo je odlična ideja. Uz njega se savršeno uklapa preliv za ribu od peršuna i belog luka.

Sastojci:

  • 500 g oslića
  • 100 g kukuruznog brašna
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 2 kašike soka od limuna
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica bibera

Preliv za ribu:

  • 2 čena belog luka
  • sok od jednog limuna
  • 100 ml maslinovog ulja
  • veza svežeg peršuna

Priprema:

Operite i posušite komade oslića. Beli luk očistite, sitno naseckajte i pomešajte limunovim sokom i biberom, pa smesu rukama utapkajte u ribu. Ribu uvaljajte u mešavinu obe vrste brašna, a zatim je pržite u dubokom, vrelom ulju po tri minuta sa svake strane. Da bi riba spolja bila hrskava, a iznutra dobro pečena, okrenite filete samo jednom. Za preliv sitno iseckajte beli luk i peršun, dodajte limunov sok i maslinovo ulje, pa sve promešajte. Ribu poslužite zajedno sa prelivom, koji je najbolji da se koristi kada filet presečete na pola.

Izvor: Stvar ukusa