Na pijacama i u prodavnicama već se može naći mladi kupus koji je idealan ne samo za salatu, već i za kuvanje. 

Ako ste ljubitelj kupusa, a pridržavate se pravila Uskršnjeg posta, spremite sladak kupus na ulju koji je toliko dobar da vam meso uopšte neće ni trebati. 

Sastojci:

  • 1 glavica kupusa
  • 3 šargarepe
  • 3 glavice crnog luka
  • 6 kašike soka od paradajza
  • 100 ml ulja
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 2 lista lovora
  • so, biber

Priprema:

Očistite kupus od spoljnih listova, presecite ga na pola, pa odstranite koren. Zatim iseckajte kupus na sitnije komade ili ga narendajte na krupnije rende. Očistite crni luk, iseckajte ga na kockice, pa ga spustite u šerpu u koju ste sipali ulje. Prodinstajte luk, dodajte iseckanu šargarepu i malo vode, pa posle desetak minuta i kupus. Sipajte još pola litra vode, stavite lorber, poklopite šerpu i ostavite kupus da se kuva na srednjoj temperaturi. Povremeno podižite poklopac i dolivajte vodu – uvek bi trebalo da kupus ogrezne. U zavisnosti od toga da li volite da jelo bude gušće ili ređe, odredite količinu vode. Kada je kupus skuvan, dodajte začine po ukusu i paradajz pire, i ostavite još par minuta da provri. Potom sklonite šerpu sa vatre, pa po želji pospite iseckanim peršunovim listom i jedite dok je toplo.

Izvor: Stvar ukusa