Riblji paprikaš je jelo za koje se veruje da ga najbolje spremaju alasi i to u kotliću, pored reke, sa svežom ribom koju su upecali neposredno pred kuvanje.

Međutim, recept koji vam donosimo daće vam priliku da spremite ovaj specijalitet i kod kuće, a da bude jednako ukusan kao alaski. Ovo jelo je pravo osveženje na trpezi u vreme posta.

Iskusni ribari kažu da je najlepše ako se pravi od dve-tri vrste rečne ribe, ali tako da bi osnova uvek trebalo da mu bude šaran.

Sastojci:

  • 1 kg šarana
  • 500 g smuđa
  • 500 g štuke
  • 500 ml soka od paradajza
  • 3 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 paškanat
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašičice aleve paprike
  • so, biber
  • ulje

Priprema:

Iseckajte sitno crni luk, pa ga propržite na ulju dok ne postane staklast. Dodajte narendanu šargarepu i paškanat i sitno seckana dva čena belog luka, malo vode, pa sve zajedno dinstajte dok povrće ne omekša. Očistite i operite ribu, isecite je na veće komade, pa stavite u šerpu u kojoj ste dinstali povrće. Nalijte vodom tako da riba ogrezne u njoj i kuvajte na tihoj vatri 15 minuta. Dodajte paradajz pelat, posolite pobiberite i začinite crvenom mlevenom paprikom, pa kuvajte sve zajedno jos 20 minuta na tihoj vatri, vodeći računa da komadi ribe ostanu celi. Pospite ga začinskim biljem po želji.

Izvor: Stvar ukusa