U danima kada se posti na vodi prilično je teško napraviti raznovrstan meni, posebno kada su sladokusci u pitanju. Ipak, dovitljive domaćice uvek će naći način da same naprave nešto ukusno i zasitno, a ako inspiracije ponestane tu su i neki od recepata koji potiču iz manastirskih kuhinja.

Jedan od takvih je i recept za manastirsku pitu. Laka za pripremu, brza i jeftina, ova pita se može naći na vašem meniju i kada nisu dani posta.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 100 g šećera
  • 500 ml mlake vode
  • pola šoljice suvog grožđa
  • 6 kašika džema od kajsija
  • sok i rendana korica jedne pomorandže
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbome
  • rendana korica limuna
  • pola kašičice cimeta

Priprema:

Rernu odmah uključite da se zagreva na 180 stepeni. U dublju posudu stavite brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sve dobro promešajte da se sjedini. Zatim redom dodajte suvo grožđe, rendanu koricu limuna i pomorandže, cimet sok od pomorandže i vodu, pa sve dobro izmešajte varjačom. Okrugli kalup prečnika 28 cm obložite pek papirom, sipajte smesu za pitu i poravnajte je kašikom. Pecite oko 30 minuta. Kada je pečena izvadite ih kapula i ostavite da se prohladi, presecirte je po dužini na dve kore, pa donju premažite džemom. Potom preklopite gornjom korom, a pre služenja kolač po želji pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa